Beeld Heilige Antonius mogelijk van sokkel geduwd

BOLSWARD Het beeld van de Heilige Antonius, dat normaal gesproken naast de Sint Franciscusbasiliek in Bolsward staat, is vorige week in de nacht van zondag op maandag mogelijk door onbekenden van zijn sokkel geduwd.

,,Het zal een baldadige actie geweest zijn”, vermoedt Jan Visser, beheerder van de basiliek. Geluk bij een ongeluk: het beeld is achterover geduwd, waardoor de Antonius, met in zijn handen het kindje Jezus, op zijn rug in de modder belandde. Nu missen slechts twee vingers en een kootje. ,,Als het voorover gevallen was, was het op de stenen terecht gekomen. Dan was het waarschijnlijk aan gruzelementen geweest.”

Het viel de 10-jarige Reitze Sijbesma op. Die kwam maandag ‘hoogst verontwaardigd’ uit school, laat zijn vader Heert weten. ,,Het beeld naast de kerk ligt achterover”, had hij bij thuiskomst gezegd. De jonge Reitze vond de afgebroken vingers terug in de struikjes en nam ze mee naar huis. Na contact met de parochie heeft Visser deze een paar dagen later opgehaald uit huize Sijbesma.

Het beeld blijft vooralsnog liggen, meldt Visser. ,,Ik heb het geprobeerd op te tillen, maar er zat geen beweging in. Toen het geplaatst werd, is dit met een kraantje gedaan en met behulp van vier sterke mannen.”

In maart is er een snoeidag om het terrein rond de kerk netjes te maken, dan wordt ook het beeld weer op zijn plek gezet.

De parochie heeft aangifte gedaan bij de politie.