Dierknuffelhuis en watertappunt op verlanglijstje jeugd Súdwest

Schooljeugd uit Súdwest-Fryslân zat vrijdag op de stoel van de politiek, tijdens de eerste kinderconferentie in Sneek. ,,Wij denken toch heel anders over de dingen.’’

De microfoons in de raadzaal van het Bestjoershûs in Sneek floepten aan en uit. Geschuifel en gedraai op de stoelen van de raadsleden. Het was te moeilijk om niet aan de knopjes te zitten... Zestig kinderstemmen vulden vrijdagmiddag de grote vergaderzaal van Súdwest-Fryslân. De jeugd uit de gemeente had het woord, tijdens de eerste kinderconferentie. Ouders en docenten zaten keurig op de publieke tribune.

Wat vinden jongeren belangrijk? Wat kan de gemeente voor hen doen? En andersom: hoe kan de jeugd meedenken en bijdragen aan een veilige, vrolijke omgeving waarin zij opgroeien? In aanloop naar deze kinderconferentie vulden 600 scholieren uit de groepen 7 en 8 een vragenlijst in. Stichting De kleine ambassade, de organisator, kristalliseerde daaruit vier prominente issues: cultuur/sport, voorlichting, lekker in je vel zitten en meedoen/meedenken.

Zestig kinderen barstten van de ideeën

Zestig kinderen waren vrijdag in groepjes de hele dag op het stadhuis aan het stoeien met die onderwerpen. Uit hun presentaties en moodboards bleek dat ze barsten van de ideeën. De oprichting van een dorpsbelang-voor-kinderen bijvoorbeeld. ,,Want wij denken heel anders over dingen dan volwassenen.’’ Een knuffelhuis voor asieldieren, meer voorlichting over seks en drugs, een kinderdisco met ,,niet al te grove’’ liedjes, natuurwijsheid, lespakketten die pesten voorkomen of een nieuw tijdschrift.

Wethouder Mark de Man (voor de gelegenheid op gympies) pende ijverig mee. Hij pikte er een paar ,,prikkelende’’ punten uit waarmee Súdwest-Fryslân zeker aan de slag wil. Watertappunten bijvoorbeeld. Prachtig! Een plaatselijk belang voor junioren net zo. Dat de kinderen meer info willen over pesten en een ‘zachte’ overgang naar de middelbare school, neemt hij op met het onderwijs. Tevreden: ,,Dat jullie ook zulke goede ideeën hebben over wat je zelf kunt doen, met oog voor anderen en voor de natuur, vind ik heel mooi.''