Ex-prostituee Sneek over plan om ex te laten vermoorden: 'Ik wilde niet dat hij doodging'

Het plan om haar inmiddels ex-vriend te laten vermoorden mislukte. De ex-prostituee (35), destijds werkzaam in Sneek, zei gisteren dat ze zijn dood eigenlijk ook niet wilde.

De relatie met de man uit Elburg (35) begon in februari 2016 en hij trok al vrij snel bij haar in. Destijds woonde ze in Lelystad. Volgens het Openbaar Ministerie werd de vrouw, die werkte voor club La Robina in Sneek, door haar vriend onderdrukt, uitgebuit en mishandeld. ,,Aan de ene kant was ik doodsbang voor hem’’, zei ze gisteren tegen rechter Bert Dölle, ,,aan de andere kant was er die aantrekkingskracht, die niet te breken, onzichtbare band.’’

Nadat, aldus de verdachte, de vriend herhaaldelijk had gedreigd haar iets aan te doen, een pistool tegen haar hoofd had gezet en een nieuwe vriendin in haar huis liet verblijven, was de maat vol. Na ruim een jaar, in maart 2017, besloot ze een kennis uit Sneek (45) te vragen of hij er voor kon zorgen dat haar vriend van het leven werd beroofd. Twee keer ging ze op vakantie in de veronderstelling dat de moord tijdens haar afwezigheid zou worden gepleegd.

11.000 euro, maar geen moord

Ze betaalde er uiteindelijk 11.000 euro voor, maar de moord vond niet plaats. Dat was hij ook nooit van plan geweest, stelde de Sneker dinsdag al in de rechtbank. Ook zou hij de vrouw nog voor zo’n 15.000 euro hebben afgeperst door steeds te dreigen haar moordplan te delen met de politie. Gisteren stelde de vrouw dat ze eigenlijk niet de dood van haar ex beoogde. ,,Ik wilde niet dat hij doodging, maar dat-ie weg was uit mijn leven.’’

Vooral tijdens de tweede vakantie zou ze getwijfeld hebben. Toch trok ze de opdracht niet in. Dat deed ze pas toen ze merkte dat ze was opgelicht. Officier van justitie Henk Mous eiste 1 jaar cel vanwege de mislukte poging om moord uit te lokken. Hij benadrukte dat de Elburger dood had kunnen zijn en dat de verdachte alle tijd en vrijheid had gehad om een andere keuze te maken, bijvoorbeeld aangifte doen.

Uitspraak in deze zaak volgt 11 februari.