Politie Sneek wordt dagelijks geconfronteerd met oplichtingszaken

SNEEK - De politie van Sneek waarschuwt bewoners in de regio voor zeer actieve oplichters: ,,In ons werkgebied worden wij momenteel dagelijks met verschillende vormen van oplichting geconfronteerd.’’ Vooral betaalverzoeken lijken een gewilde manier voor criminelen om onwetende burgers veel geld afhandig te maken.

,,De afgelopen weken zien wij dat veel mensen op die manier opgelicht worden.’’ Er wordt gevraagd om één cent over te maken ter controle. Als er dan op de gestuurde link geklikt wordt, lijkt het alsof de link niet werkt. Ondertussen wordt de rekening leeggehaald.

Dat gebeurt niet alleen online, de oplichters komen ook aan de deur, als een ‘pakketbezorger’ bijvoorbeeld. Ook daar gaan de criminelen gewiekst te werk: ze vragen dan een klein bedrag te pinnen. Nadat het slachtoffer de pincode ingetoetst heeft, krijgen ze een pinpas van een vorig slachtoffer terug. Vervolgens wordt de rekening geplunderd. De politie op Facebook: ,,Houd je pincode voor jezelf, een bank zal hier nooit naar vragen.’’