Zo ga je op een duurzame manier om met je dak

Aangeboden door: HomeDeal

Er zijn meerdere manieren om je dak te gebruiken voor het verduurzamen van je huis. Voorbeelden hiervan zijn isolatie en vegetatie, maar ook de zon is goed te gebruiken. Heb jij interesse in duurzame oplossingen, wil je een steentje bijdragen aan het klimaat of wil je graag besparen? Lees dan in dit artikel voorbeelden over hoe je je dak gebruikt om je huis te verduurzamen.

Zorg voor goede isolatie

Een van de eerste stappen om je dak te verduurzamen, is het isoleren van je dak. Controleer daarom eerst of er isolatie aanwezig is. Dit bekijk je in de koopakte of je gaat het bouwjaar van je huis na. Als je huis voor 1988 gebouwd is, dan is er vaak nog geen optimale dakisolatie. Wanneer je dak niet of nauwelijks geïsoleerd is, is dit hoe de meeste warmte in huis verloren gaat. Naast dat isolatie zorgt voor fijnere leefomstandigheden in huis, zorgt het ook voor een besparing op de energiekosten. Daarnaast heeft het toevoegen van isolatie ook nog een positieve werking op het energielabel van je huis, waardoor je huis in waarde stijgt. 

Maak gebruik van de zon

Op het dak heb je veel mogelijkheid om gebruik te maken van de zon, investeer bijvoorbeeld in opties om zonne-energie op te wekken. Een voorbeeld hiervan is het plaatsen van zonnepanelen, zodat je minder tot geen grijze stroom meer gebruikt. Daarnaast zijn ook zonnecollectoren in combinatie met een zonneboiler te plaatsen, waardoor je het huis voorziet van warmte en je het gebruik van aardgas vermindert. Beide opties zijn goed voor het milieu en de waarde van je woning. Daarnaast is het ook goed voor je portemonnee op langere termijn. Uiteraard is hier wel een investering voor nodig, maar je verdient de investering terug in 7 tot 10 jaar. 

Kies voor een groendak 

Wanneer je een plat dak ter beschikking hebt, is het mogelijk om een groendak te laten plaatsen door een dakdekkersbedrijf. Dit is een laag levende vegetatie en bestaat vaak uit sedum- of grasplanten. Een groendak filtert fijnstof uit de lucht, werkt isolerend en is goed voor de biodiversiteit. Vooral in stedelijke gebieden zonder veel groen is dit een echte toevoeging aan het verbeteren van de leefomstandigheden in de stad. Het fijne van een groendak is dat je huidige dak vervangen niet nodig is, omdat je het groendak over je huidige dakbedekking laat plaatsen. Daarnaast gaat de dakbedekking tot wel 40 jaar langer mee door de bescherming van het groendak.