Column | Koffiedik

2020 is rustig begonnen. Ook in Bolsward. Oké, ons lokale hongermonster ofwel de bonte knaagkever heeft behalve in de stadhuistoren ook in de rest van het monumentale gebouw flink huisgehouden, zo is de eerste week van dit nieuwe jaar gebleken. Dat heeft weer gevolgen voor de kosten van de restauratie en verbouw van het pand, dus daarover ongetwijfeld meer dit jaar.

Verder is gebleken dat onze koffiefabriek de lekkerste koffie maakt. Dat heeft ze de Industributie Trofee 2020 opgeleverd. Daarbij hebben ze vijftien concurrenten achter zich gelaten. Voorwaar geen geringe prestatie. Met die wetenschap snuif je toch net even anders de koffiegeur op, die geregeld door de straten van Bolsward waait. Het is tenslotte wel de geur van winnende koffie.

En verder is het maar afwachten wat dit decennium ons zal brengen. Alles wat we er over zeggen of voorspellen is tenslotte niet meer dan koffiedik kijken. De nieuwjaarsrecepties met bijbehorende bespiegelingen en vooruitzichten zijn inmiddels achter de rug. Het laatste restje oliebol heeft ons lichaam intussen verlaten en de laatste druppel champagne in ons bloed is uiteindelijk verdampt. Kortom, het gewone leven kan weer beginnen.

Over tien jaar weten we of deze jaren ’20 net als de vergelijkbare jaren van de vorige eeuw de term de ‘Roaring Twenties’ als geuzennaam kan krijgen. Zover is het nog lang niet, al gaan tien jaar best snel voorbij.

Bij leven en welzijn van mij en deze krant kom ik daar over tien jaar in een column graag op terug.

Max van den Broek .