Appartementen en winkelruimte in pand oude bieb

Bolsward - De stellingen en boeken zijn weg, alles is leeg. Het roept de vraag op: wat komt er nu dan in het grote, monumentale pand aan het Marktplein in Bolsward? Koper Gertjan van Verseveld legt uit.

Ruim een jaar geleden bereikten het bibliotheekbestuur en GTH Exploitatiemaatschappij uit Doorn (Utrecht) overeenstemming over de verkoop van het pand. GTH kunnen Bolswarders kennen van de Hanzestaete, daar heeft het bedrijf destijds ook opdracht voor gegeven.

Met Sieperda Architectuur uit Bolsward is vervolgens een plan getekend. „We zijn uiteindelijk tot een plan gekomen voor veertien appartementen en een commerciele ruimte op de begane grond. We willen het gebouw verder zo veel mogelijk behouden zoals het is, het is natuurlijk een Rijksmonument.”

Op de begane grond is dus ruimte voor een winkel, kantoor of een andere commerciële partij, op de eerste en tweede verdieping zullen meerdere appartementen - zowel koop als huur - verrijzen en op de bovenste verdieping wordt een groter appartement gebouwd. „Een soort penthouse”, vertelt Van Verseveld. De ‘normale’ appartementen zullen rond de 80/90 vierkante meter groot zijn.

Het aanzicht vanaf het Marktplein en het Grootzand blijft grotendeels intact, maar het achterste gedeelte, waar nu een grote glazen wand zit, zal wel veranderen. „Juist die gevelpartij aan de achterkant trekken we op, zodat het meer in lijn is met de rest van het gebouw.”

Bijzonder is dat er een inpandige parkeerplaats en een fietsenberging komt voor bewoners, dat is aan de achterkant van het pand. De commerciële ruimte zit dus alleen aan de voorkant. De bewonersingang is in het oude ‘pakhuis’ aan het Grootzand.

Van Verseveld denkt dat er in Bolsward zeker behoefte is aan dit soort appartementen. „We wilden een goede invulling geven aan de bibliotheek en we denken dat dat redelijk gelukt is in deze vorm.”

De welstandscommissie is inmiddels akkoord en de vergunning ligt bij de gemeente. „Die is bijna klaar”, aldus Van Verseveld.

Begin volgend jaar willen de partijen starten met de verbouw van het pand, dat moet eind 2020 klaar zijn. „We houden rekening met driekwart jaar voor de verbouwing.”

De verhuur en verkoop van de appartementen gaat via Makelaardij Agricola.