Werknemers Empatec hoeven niet te vrezen

SNEEK - De werknemers van Empatac hoeven niet te vrezen voor hun werk. Dat zei wethouder Gea Wielinga in een reactie op de ongerustheid die eind vorige week ontstond naar aanleiding van de te korten van 1,2 miljoen c.q. mindere omzet bij het sociale werkvoorzieningsschap dat tevens om een lening van 4,5 miljoen vraagt.

Wielinga deed haar best om gisteravond in Sneek opheldering te geven na vragen in de commissie Boarger en Mienskip. Met name Marianne Poelman van de PvdA sprak haar zorgen uit over de ontstane situatie. De salarissen van het personeel zijn geborgd, zei Wielinga. Er wordt nu namens de zes gemeenten als aandeelhouders in de Gezamenlijke Regeling (GR) rond Empatec onderzoek gedaan. Ze zei de resultaten rond februari te verwachten.

,,Dat moeten we dan maar afwachten”, zei Poelman die de financiële sores bij Empatec op de agenda liet zetten met de opmerking ,,dat hier iets goed mis is gegaan”. Ze plaatste ook kanttekeningen bij de vragen oproepende manier waarop en hoe het nieuws vrijdag naar buiten is gekomen.

De gemeente had het vrijdag op de website gezet. Volgens Wielinga was een 22 oktober bij alle gemeenten ontvangen brief van Empatec, waarin onder andere passages staan over ‘boekhoudkundige fouten’ en ’negatief resultaat’, letterlijk overgenomen.

,,Als er zulke dingen in staan weet je dat het hommeles is”, zei Poelman. Ook andere fracties zoals CDA en Harmen de Wind spraken hun zorgen over de mensen van Empatec uit. Een dag nadat het financiële nieuws in de media kwam, stuurde Empatec nog een persbericht rond waarin het repte over 800.000 euro winst, maar wel 1,2 miljoen minder dan was begroot.

Om de verwarring en onrust weg te nemen, vulde directeur Harry de Wit van Empatec deze week zijn dagen met spoedbezoeken langs de de circa 1100 werknemers op verschillende locaties. Wethouder Wielinga verzekerde de commissie dat de gemeenten in gesprek blijven met Empatec waar het qua liquiditeit nu en dan niet overhoudt.