FOTO’S | Nieuw jasje zit bieb als gegoten

Bolsward - Alsof het nooit anders is geweest opende de pop-up bibliotheek aan het Skilwyk maandag voor het eerst haar deuren. Met koffie en gebak werden de bezoekers ontvangen, maar voor een aantal was het gelijk al helemaal als vanouds: „Wat is er aan de hand? Is er feest?”.

Pinautomaten zijn uitleen- en inleverpunten geworden en eenmaal door het tweede paar automatische schuifdeuren gelopen stap je gelijk het boekenparadijs binnen.

Eén ruimte, vroeger de ontvangstruimte van de Rabobank, met overal kasten vol boeken. Maar ‘volgepropt’ is de zaal allerminst: het geeft juist een heel ruimtelijk gevoel, zonder allerlei hoeken, nisjes en kamertjes. Een vergaderruimte wordt nu ingezet voor het Digi-Taalhuis. Er hoefde maar één glazen muur uit, om ruimte te maken voor de kinderboeken en een aantal muren is geverfd, maar voor de rest is de bieb moeiteloos in haar nieuwe jas gegleden.

Els van Wier, de coördinator van de vijf kleine vestigingen van de bibliotheek in Súdwest-Fryslân -Bolsward, Wommels, Makkum, Koudum en Workum -, is vooral trots op het resultaat. „Hier kunnen we wel even ‘wonen’”, lacht ze. „Maar eigenlijk is het zo mooi geworden, straks willen we niet meer weg.”

Een grap, natuurlijk, want het is niet voor niets een ‘pop-up’ bieb. Over iets meer dan een jaar verwacht de bieb haar deuren te openen in het Cultureel Centrum De Tiid in het oude stadhuis. Wanneer dit gereed is, is nog niet bekend.

De verwachting is wel dat de bieb in De Tiid in moet leveren aan ruimte, iets wat nu ook al gebeurd is. „Maar veel hoefde er nu niet te gebeuren. Eens in de zoveel tijd maken we een selectie van boeken, dus nu hebben we dat alleen iets strenger gedaan”, stelt Van Wier.

Gelijk na de opening stond er maandag een rij bij de uitleen- en inleverpunten, want na haar deuren een week gesloten te hebben, hebben mensen natuurlijk weer dringend behoefte aan nieuw leesvoer.