Recordprijzen voor tekeningen Jopie Huisman

Een tekening van een oude afgetrapte schoen van Jopie Huisman heeft dinsdag bij een veiling 29.400 euro inclusief opgeld opgeleverd. Een andere tekening ging naar een andere eigenaar voor 7.600 euro.

Werken van de vroegere Herbaijumer kunstschilder Jopie Huisman blijven bij verzamelaars geliefd. Dit kwam tot uiting tijdens het bieden op de twee werken van de schilder die dinsdagavond werden geveild in IJlst bij veilinghuis Ald Fryslân.

Het eerste werk dat werd geveild, was een tekening met een voorstelling van een paar oude, afgetrapte, versleten werkschoenen. De zeer gedetailleerde tekening die tot in de kleinste finesse is uitgewerkt, bracht een recordopbrengst op van 29.400 euro inclusief opgeld.

De tekening was ooit geschonken door Jopie aan een vriendin, die het tijd vond om nu een ander te kunnen laten genieten van dit bijzondere werk.

Landschap

De tweede tekening die onder de hamer kwam, betrof een klein landschapje met daarin een getekend hok toebehorende aan Sjoerd bij Gaast. Dit betrof een werk met gemengde techniek en potlood.

Voor deze kleine fraai uitgewerkte tekening werd een bedrag geboden van 7.600 euro inclusief opgeld. Frappant is dat de diverse bieders zowel verzamelaars als de professionele kunsthandelaren, die op deze werken af waren gekomen, allemaal van buiten Friesland afkomstig zijn.