Aggie van der Meer ontvangt Gysbert Japicxpriis in goedgevulde Martinikerk

Bolsward - Stralend nam Aggie van der Meer (92) zaterdag in de Martinikerk in Bolsward haar Gysbert Japicxpriis in ontvangst. Ze is de eerste Bolswardse die de prijs, die sinds 1947 uitgereikt wordt, in ontvangst mag nemen. De Gysbert Japicxpriis is de meest prestigieuze onderscheiding op het gebied van de Friese taal. Van der Meer ontving de prijs voor haar gehele oeuvre.

Deze maand komt haar nieuwste boek, Tsjûgen fan de macht, uit. Gedeputeerde Sietkse Poepjes reikte de prijs uit. „Bliid? Ja. Grutsk? Ja, mar inkelds op it benutten fan de kânsen dy‘t my tafallen binne.”, zei Van der Meer er zaterdag in haar dankwoord over.

Lytse Gysbert Japicxpriis

Naast de ‘grote’ Gysbert Japicxpriis voor Aggie van der Meer werd zaterdagmiddag in de Martinikerk ook de Lytse Gysbert Japicxpriis uitgereikt.

Negen leerlingen uit groep 7 of 8 van de basisschool waren genomineerd. De genomineerde leerlingen kregen tijdens de uitreiking allemaal even apart de aandacht en drie genomineerden lazen hun gedicht voor, om de aanwezigen een idee te geven van de gedichten die gemaakt waren. Hierna koos de jury voor het gedicht ‘De sjiraf’ van Anna van der Kort.

Zij kreeg de felbegeerde ‘Gouden Fear’ uit handen van wethouder Gea Wielinga. Eerder zou (ex-)wethouder Stella van Gent de prijsuitreiking verrichten, maar zij stapte afgelopen week op als wethouder. Ze werd vervangen door Wielinga.

Met haar gedicht wist Anna de jury te overtuigen en liet ze de andere genomineerden achter zich.

Een feestelijk einde van een toch al feestelijke middag, met Aggie van der Meer als stralend middelpunt. Het was pas de achtste keer dat iemand de Gysbert Japicxpriis ontving voor zijn of haar gehele oeuvre en na 33 jaar is de prijs nu weer naar een vrouw gegaan. In haar dankwoord sprak ze met veel respect over haar vrienden en kennissen, die in groten getale naar de kerk waren gekomen, die haar geïnspireerd, geanimeerd en ook bekritiseerd hebben.

Naast de oorkonde ontvangt Van der Meer een geldbedrag. Prijswinnares Anna ging met Van der Meer mee naar it Gysbert Japicxhûs om de handtekening op een speciaal bord te zetten. Van der Meer zette haar handtekening op de balk in it Gysbert Japicxhûs.