Recordaanvoer tijdens Visserijweek Workum

WORKUM - In de noordelijke herfstvakantie varen vanuit Workum 29 schepen uit de tijd van de vroegere Zuiderzee om volledig ‘onder zeil’ op het IJsselmeer te vissen. Gebrek aan of juist teveel wind maakte de visserij deze week niet makkelijk. De overvloedige vangsten en goede prijzen zorgden daarna voor tevreden gezichten. Er wordt die week op twee manieren gevist: met de kuil en met staande netten. Bij het kuilen (5 deelnemers) wordt een net al zeilend voortgesleept, er wordt dus actief gevist. De vangst bestaat uit spiering.

Bij de staandwant visserij (23 deelnemers) vist men met twee netten van ieder 100 meter lang, die met ankers op de bodem worden gezet. Snoekbaars, baars, bot, blei, voorn en wolhandkrab zijn de soorten die men hoopt te vangen.

De eerste dagen stond er heel weinig wind en dat heeft bij de visserij onder zeil direct gevolgen. Verder weg gelegen plekjes of de Noord Hollandse IJsselmeerkust konden moeilijk of zelfs helemaal niet bereikt worden. Ook moest er veel geboomd worden. Bij dit ‘bomen’ wordt het schip door middel van een vaarboom voortgeduwd. Dit kan uiteraard alleen als het water zo diep is dat de vaarboom de bodem raakt. Op de kleinere schepen zoals de Staverse jollen werd er zelfs geroeid.

Windstilte duurt meestal nooit lang. Ook in Workum nam de wind in de loop van de week langzamerhand toe met voorspelling van uitschieters tot 7 of 8 Bft. voor vrijdagnacht. Hoewel de schepen normaal pas zaterdagmorgen vroeg binnenkomen lag vrijwel de hele vloot nu vrijdagmiddag al in de havenkom van Workum.

Bij het kuilen wordt al zeilend een net voortgesleept. Weinig wind zorgt dus voor weinig voortgang en daarmee weinig vangst. Het tweede deel van de week kon er wel gezeild worden, maar toen liet de spiering zich weer niet vangen.

Was de vangst vorig jaar met 26 pond in totaal ook al slecht. Dit jaar werd er slechts 14 pond op de wal gezet. Duidelijke winnaar werd de LE 44 van Obbe Deelstra met 11 pond grote spiering. Tweede werd Bertien Broekhans van de precies 100 jaar oude botter EB 58 met 2 pond en derde Bernard Reekers van de WB 21.

In de 46 jaar dat de Visserijdagen Workum worden georganiseerd is er door de vissers nog nooit zoveel vis gevangen als dit jaar. Een totale aanvoer van 5.168 pond en een besomming van 5.340 euro zorgde op het eind van de week voor tevreden gezichten bij de bemanningen. Vooral de laatste jaren is er een flinke toename van de aanvoer te zien.

Nadat er vorig jaar een record hoeveelheid rode baars werd aangevoerd waren het dit jaar snoekbaars (697 pond) en vooral blei (3.176 pond) die voor aanvoer records zorgden.

Winnaar van de Zilveren Brijlepel werd de Wieringeraak WR 151 van schipper Harold de Lange. Duidelijk geen toevalstreffer, want vorig jaar eindigde hij als tweede. Heel bijzonder was dat hij de Brijlepel mocht ontvangen uit handen van zijn 12-jarige dochter Hanna. Werd de Brijlepel in voorgaande jaren uitgereikt door hoogwaardigheidsbekleders, dit jaar was besloten het jongste bemanningslid hiervoor te vragen. Overigens was Hanna niet aan boord bij haar vader, maar was ze mee op de 125 jaar oude Staverse jol ST 48.

De pechprijs hoefde niet uitgereikt te worden. Brak vorig jaar de mast van de WR 48, dit jaar bleef de schade gelukkig beperkt tot een gebroken pikhaak.

De prijs voor het best verzorgde schip ging ook naar de WR 151. Harold heeft afgelopen jaar veel tijd gestoken in het onderhoud en uiterlijk van het schip en dat bleef dus niet onopgemerkt bij de keurmeesters.