Met verlichte hoeden door wind en regen tijdens eerste Ljochtkuier door Witmarsum

WITMARSUM Honderden dappere dorpelingen trotseerden vrijdagavond de regenachtige weersomstandigheden voor de Ljochtkuier, een sfeervolle wandeltocht door Witmarsum.

Vanuit de feesttent, die hier toch stond in verband met de Oktoberfeesten, vertrokken de deelnemers voor hun wandeling van 7 of 13 kilometer.

Onderweg troffen zij een grote variatie aan acts, fraai versierde straten en muzikale optredens. Door het weer moesten enige aanpassingen gedaan worden, maar het thema ‘water’ was duidelijk terug te zien, in sommige gevallen met een boodschap. De ‘plasticsoep’ kwam bijvoorbeeld terug. Ook Maarten van der Weijden, die tijdens zijn Elfstedenzwemtocht Witmarsum passeerde, was te zien, ditmaal echter in kartonvorm. En in de basisschool waren zomaar vier zeemeerminnen aangespoeld en had een visser doodleuk zijn hengel uitgeworpen. Een andere bijzondere locatie was zwembad Mounewetter. Dit was drooggelegd en deed dienst als podium voor een dansvoorstelling. Uiteraard was ook dit geheel fraai verlicht. Ondanks de ,,slechte omstandigheden”, kijkt de organisatie positief terug op de eerste editie. ,,Wij zijn ontzettend tevreden”, vertelt Jacqueline Vissers. ,,Veel mensen hebben een bijdrage geleverd. Wij zijn er trots op dat we dit met elkaar gedaan hebben.” 

Ze spreekt van ,,heel veel creativiteit op alle vlakken.” De organisatie was niet van alles op de hoogte. Zij had hoogstens de route uitgestippeld en per wijk een coördinator aangewezen. Zo waren de acts rond het thema onderverdeeld in activiteiten op, in en onder het water. Hiermee konden de dorpsbewoners hun creativiteit laten gaan. En dat het regende, paste met een beetje fantasie dan ook wel goed bij het thema. ,,We hebben al gezegd: volgend jaar kiezen we voor windstil en zon”, lacht Vissers. Want dat er een vervolg komt, staat al vast. ,,We gaan evalueren en kijken wat er beter kan, maar volgend jaar gaan we wederom in het tweede weekend van oktober een Ljochtkuier organiseren.”