Op zolder, in de kelder of garage, waar laat je de wijn?

Aangeboden door: DeWijnkoelkast.nl

Je zult ze de kost moeten geven die afgelopen zomer, tijdens hun vakantie in Frankrijk, wijn hebben ingekocht. Dozen vol flessen wijn gingen er mee naar huis. Waar laat je die?

Inmiddels fiets je weer iedere dag naar het werk met je rugzak of laptoptas. Als het tegen zit door weer en wind. Je verlangt regelmatig naar de zon en naar dat glaasje zoals dat smaakte op de camping. Bij ieder glas waan je je immers weer in la douce France en ben je voor even weer terug in je tent of onder de luifel. Allez! 

Waar laat je al die flessen wijn?

Wie wil dat nou niet. Vraag is: hoe krijg je dat voor elkaar? Door af en toe zo’n flesje dat je meenam van je vakantieadres open te trekken. Dus kocht je ze massaal in. Nu de vraag: waar laat je al die flessen. In de garage? Dat kan. Op zolder? Kan ook. Ben je echter toe aan flesje wijn, dan moet deze eerst goed op temperatuur komen want in de garage is het inmiddels echt te koud en op zolder is het bloedheet, want daar staat de verwarmingsketel. 

Het advies: een klimaatkast. Een wat? Een kast waar je de wijn op de juiste temperatuur kunt opbergen. Direct drink-klaar! Zoiets is in Nederlmand nog niet gemeengoed. Het is niet het eerste waar je aan denkt als je een keuken laat plaatsen. Maar een wijnklimaatkast heeft voordelen. Zeker voor de wijnliefhebber. En voor de tijd tussen twee vakanties in… 

De voordelen van de klimaatkast op een rij

Je legt de flessen in de kast en stelt de juiste temperatuur in. Doordat die temperatuur alsmaar gelijk blijft, blijft ook de smaak van de wijn langer goed. Die flessen uit Frankrijk kun je dus lekker lang bewaren. Laat je ze op zolder liggen of elders bij kamertemperatuur dan rijpen ze sneller en dat verkort de houdbaarheid. 

Twee soorten wijn? Geen probleem. Er bestaan kasten met twee zones. Dan kun je er zowel een rode als een witte wijn goed in bewaren. Bovendien vindt er in zo’n kast een goede ventilatie plaats. Komt de wijn ten goede. Dat is iets anders dan tocht, wat uit den boze is voor wijn. 

In de kast heerst bovendien een juiste luchtvochtigheid van minimaal 65 procent. De kurk mag immers niet uitdrogen. En er mag ook niet teveel zuurstof bij de wijn komen. Dan gaat de smaak achteruit. Teveel vocht zorgt weer voor schimmel. Dan gaat de boel muf ruiken (kan door kurk!) en gaat het etiket ter ziele. 

Geen UV-licht bij de wijn

En dan nog even over het zonlicht. Wijn zit in een bruine of groene fles om zo min mogelijk direct zonlicht toe te laten. Dat houdt echter niet alles tegen. De glazen deuren van een klimaatkast houden dat UV-licht van de zon nog eens extra tegen. Er zit bovendien ook ledverlichting in dat geen warmte afgeeft. 

Wie er voor wil gaan en wil genieten van de beste kwaliteit wijn, zoals hij deze in Frankrijk heeft gedronken (of waar je ook maar op vakantie bent geweest), zet daarom een dubbele kast in zijn keuken. Een koelkast en een wijnklimaatkast. Raakt die laatste meer en meer leeg dan is het weer tijd voor vakantie. Zo simpel kan het zijn.