Korfbaltrainer en docent uit Bolsward aangehouden om zedendelicten

De politie heeft dinsdag een 34-jarige man uit Bolsward aangehouden in verband met twee zedendelicten. De man coachte een korfbalteam bij kv Westergo in Bolsward en gaf les aan de Sint Michaëlschool, onderdeel van BMS, in Harlingen.

De man wordt verdacht van het bezit van kinderporno en vanwege ontucht met een minderjarige. Er zijn geen aanwijzingen dat de zedendelicten op enige manier verbonden zijn met de school of de korfbalclub.

De school uit Harlingen en de vereniging uit Bolsward hebben de ouders van de leerlingen en leden op de hoogte gesteld. Bij de korfbalvereniging ging er een schokgolf door de club. ,,We zijn ernstig geschokt”, vertelt voorzitter Tjitske van Dijk. ,,Het kwam dinsdag als donderslag bij heldere hemel.”

Nadat de man werd opgepakt is de vereniging op de hoogte gesteld. Daarna is er, onder professionele begeleiding, een traject gestart om de ouders en leden op de hoogte te brengen. ,,Je wilt niet dat mensen het op de straat horen. We zijn zo’n kleine club, dus dat gaat als een lopend vuurtje.”

Vrijdagavond organiseert de club een bijeenkomst, dan kunnen ongeruste ouders en leden in het clubhuis komen om het er samen over te hebben. Veel duidelijkheid kan de club daar overigens niet geven. ,,We weten zelf ook niet veel, maar we willen wel dat iedereen zijn of haar zorgen kan delen bij ons.”

Op het moment zijn er geen aanwijzingen dat de verdachte ontucht heeft gepleegd op de school of op de korfbalclub. Dat kregen de school en de korfbalclub gelijk te horen. ,,Daar houden we ons aan vast, daar hopen we op”, vertelt Van Dijk aangeslagen.

De man coachte een C-team, met kinderen tussen de 11 en 13 jaar. Ook heeft hij kinderen die als lid actief zijn op de club. ,,Iedereen kent hem. Dit is een hele nare situatie.”

Zolang het onderzoek loopt heeft Westergo de man op non-actief gezet. ,,En ik verwacht dat het nog wel even een dingetje blijft”, aldus Van Dijk.

De man is vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Die heeft besloten dat de man veertien dagen langer in voorlopige hechtenis blijft.