Bolswarder likeur voor Groninger studenten

BOLSWARD Een delegatie van de Friese studentenvereniging Bernlef, gevestigd in Groningen, kwam vrijdagmiddag naar Bolsward. Naar distilleerderij de Stiekeme Stoker, om precies te zijn. De reden: zij namen de eerste fles ‘Skroevedraaier’ in ontvangst, een Friese amandellikeur die speciaal voor het 95-jarig bestaan van de vereniging is samengesteld. De naam van het slokje verwijst naar het thema van het 19e lustrum van de vereniging: ‘Ut ‘e Skroeven’.

Na aankomst in Bolsward gaf Wiepie Oenema de leden van Bernlef een rondleiding door zijn stokerij. Uiteraard was er ook ruimte voor de studenten om de verschillende likeuren van de Stiekeme Stoker te proeven. Piter Wilkens -al jaren verbonden aan Bernlef- was er voor de muzikale omlijsting. De troubadour signeerde de eerste fles en bood deze aan aan de lustrumcommissie. Later dit jaar wordt dit exemplaar geveild.

De contacten tussen de vereniging en de destilleerder ontstonden in januari 2018. ,,Doe bin ik dêr west om in ferhaal te fertellen en mei in priuwerij”, vertelt Oenema. Dit voorjaar kwam een afvaardiging naar Bolsward. Daar werd nog wat geproefd, een aantal flessen ging mee terug naar Groningen en uiteindelijk werd gekozen voor de amandellikeur. ,,Hja wiene ûnder de yndruk en seine: jo meie ús jubileumdrankje meitsje.”

Er zijn duizend flessen gebotteld. De eerste exemplaren werden vrijdag fietsend naar de sociëteit gebracht: in estafettevorm legden tien duo’s de 95 kilometer af.