De Tiid tijdelijk tijdloos na takelklus met torenklok

BOLSWARD Wat moet verworden tot Cultuur Historisch Centrum ‘De Tiid’ is na gisteren juist tijdelijk tijdloos. Dinsdagochtend werd ook de klok van het stadhuis verwijderd. Het was het derde en laatste door de bonte knaagkever aangevreten deel van het rijksmonument dat weggetakeld is. Eerder kwamen al de torenspits en het carillon naar beneden.

En dus was het weer flink passen en meten rond de bouwplaats in het centrum van de stad. Per dieplader werd de grote klok via de Marktstraat richting Stoombootkade vervoerd. Hier en daar werd een boom geschampt, een takje meegepakt en een krappe bocht gedraaid, maar het historische bouwwerk bereikte zonder kleerscheuren de kade. Later volgde het carillon met de 24 torenklokken. Als soort muzikale uitgeleide luidden deze nog tijdens het transport door het centrum.

Daarna volgde een andere precisieklus: vanaf de wal werden de delen op een boot geladen om zo vervoerd te worden naar Sneek, naar de werkplaats van aannemer Friso Bouwgroep. Vervoer over het water heeft twee praktische voordelen: het geheel zou niet onder de viaducten door passen -anders moest een alternatieve route door kleine dorpjes gekozen worden- en het is simpelweg goedkoper. In Sneek doen restaurateurs verder onderzoek en stellen zij een restauratieplan op. Wanneer de toren terugkeert op het stadhuis is onbekend.