Slapen tussen de wijnranken is ook vakantie

Aangeboden door: Wijnkoelkast.nl

Een wijntje drinken in de vakantie wordt door veel mensen gewaardeerd, maar hoe zou het zijn om echt een vakantie op een wijngaard door te brengen? Of is dat teveel van het goede?

Wijnproeverijtje hier, ontbijtje met een frühstucks-wijntje daar en tussendoor genieten van het uitzicht over de wijngaard. Stukje wandelen met een mini-flesje in de rugzak of  voor een eventuele picknick en verder… niks. 

De wijngaard is niet alleen een bedrijf, maar soms ook een gastvrij verblijf voor wie er langer wil blijven. Een ware wijnbeleving wordt het genoemd. Vooral in het voorjaar en de herfst kun je er goed terecht, maar of we dan kunnen spreken over niks? 

Handen uit de mouwen

Nee dus, want juist in het voorjaar moeten de wijnstokken gesneden en opgebonden worden en in de herfst is er de pluk. Handen uit de mouwen dus. Maar hé, we zeiden: wijnbeleving. Dat red je niet alleen met wijn drinken. 

Volgens de aanbieders van dit soort vakanties geniet je met het meedraaien op de wijnboerderij het meest van de wijn die je aangeboden wordt. Of dat nu ergens in Frankrijk is of in Duitsland bijvoorbeeld. Je logeert bij de wijnboer of in een B&B in de buurt. 

Langs meerdere châteaux

Zo kun je in Frankrijk een reisje boeken naar het wijngebied Bordeaux. Een georganiseerde reis waarbij je op dag twee je al helemaal kunt onderdompelen in de Haut-Médoc. Je reist langs menig château. De streek kent er vele, waarvan volgens de organisatie Château Baron Pichon-Longueville de meest waardevolle is. Daar is dan ook een rondleiding en een proeverij. Hier hoef je overigens niet mee te werken. 

Ook een Nederlandse wijnreis blijkt mogelijk. Deze trip leidt naar Brummen, op de grens van de Veluwe en de Achterhoek. Daar blijkt het grootste wijngebied van Nederland te liggen. Het bourgogne van Nederland, wordt het wel genoemd, met zo’n twintig wijnboeren. 

Ilja Gort en zijn wijnkasteeltje

Het kan ook andersom, namelijk een bezoek brengen aan Hollandse wijnboeren in Frankrijk. Dan kun je van je eigen landgenoten leren hoe het verbouwen van wijn nu werkelijk gaat, op welke temperatuur de wijn wordt gedronken, of ze werkelijk een wijnklimaatkast inbouw bezitten, en hoe het leven als wijnboer wordt ervaren. En ja, Ilja Gort zit er ook nog! 

Al meer dan twintig jaar verbouwt hij zijn eigen wijnen op een wijnkasteeltje, ten zuiden van Saint-Emilion. Geen bekende wijnstreek, maar daar weet Ilja wel raad mee. Hij heeft zijn wijnkasteeltje flink op de kaart gezet door een tv-persoonlijkheid te worden die alle mogelijke vragen over wijn weet te beantwoorden.