RSG Magister Alvinus Sneek hijst groene vlag en is officieel een Eco-school

De RSG Magister Alvinus in Sneek heeft vanochtend samen met wethouder Faber om 8.45 uur onder toeziend oog van bijna 150 leerlingen de Groene Vlag gehesen. Hiermee mag de school zich een officiële Eco-school noemen. Met het hijsen van de groene vlag is meteen de Duurzame Week van de RSG gestart.

Wethouder Faber refereerde in zijn toespraak aan de woorden van de Zweedse klimaatactiviste Gretha Thunberg: ,,Wij als oudere mensen hebben het een beetje verpest. Maak er een betere wereld van dan wij gedaan hebben. Kom in actie en ga ervoor! Mijn complimenten dat jullie als greenteam nu al zo goed bezig zijn.”

Tijdens deze Duurzame Week van 7 tot 11 oktober organiseert RSG Magister Alvinus verschillende activiteiten rond dit thema. In het studiepaviljoen van de school is een tentoonstelling duurzaamheid en op donderdag is er een klimaatdebat met leerlingen van onder andere het Greenteam.

Groene vlag

Om de Groene Vlag te krijgen, doorliep de school een zogenaamd zevenstappenplan. Dat begon met de ondertekening van de intentieverklaring. Vervolgens is er een duurzaamheidsscan (nulmeting) uitgevoerd rondom tien thema’s (waaronder water, energie, afval, veiligheid), waaruit actiepunten waren opgesteld.

Hierna gingen leerlingen aan de slag om verbeteringen te realiseren en iedereen binnen de school te overtuigen van de noodzaak om zaken duurzamer aan te pakken. Door dit soort acties van leerlingen zijn in 2017 bijna 700 zonnepanelen op het dak van de school geplaatst.

Eco-schools is het internationale keurmerk voor scholen om duurzaam denken en doen te stimuleren. De kern is dat leerlingen van binnenuit de school verduurzamen.