Herfstseizoen pas echt van start in oktober

Aangeboden door: The Bagstore

Denk je dat de herfst nu echt begonnen is, het KNMI waarschuwt dat de herfst pas echt van start gaat in oktober. Veel wind en regen staat er aan te komen. Druilerige, troosteloze maar vooral natte dagen in het verschiet.

Dit weer hebben we vooral te danken aan de temperatuur die nog steeds warmer is dan gebruikelijk. Daarbij komt de wind vaak uit het zuidwesten en is ook de Noordzee nog steeds warmer dan anders in deze periode van het jaar. Hoe bar en boos deze herfst precies wordt, moeten we natuurlijk gewoon afwachten. 

Valt er nu echt zoveel regen?

Geloof het of niet, in Nederland regent het maar 7,6% van de tijd. Genoeg natuurlijk om tot je onderbroek nat te worden maar waarschijnlijk toch minder dan je dacht. Gemiddeld valt er per jaar 690 tot 900 mm neerslag. Dit kan regen zijn maar ook natte sneeuw. De meeste regen valt gemiddeld in de Veluwe, Drenthe en Zuid-Limburg. Het midden van Limburg daarentegen is het droogst. Samen met het zuidoosten van Nederland. 

Droge zomer

Afgelopen zomer was een uitzondering en, met een gemiddelde van 184 mm regen, droog. Kijk je naar meerdere jaren dan is dat gemiddelde een stuk hoger (225 mm). In het oosten was het deze zomer, net als in 2018, zeer droog. Hupsel spande de kroon met niet meer dan 123 mm regen. Het natste was het in het noordwesten. Topper (nou ja), met de meeste neerslag was deze zomer Leeuwarden. Hier viel maar liefst 261 mm. 

Niet het enige natte land

Nederland is natuurlijk niet het enige land dat bekent staat om het regenweer. Ook in Engeland valt veel neerslag en het Scandinavische weer heeft zeker veel overeenkomsten met ons kikkerland. Gek is wel dat terwijl we zo’n regenland zijn, bij ons de fiets als vervoersmiddel heel populair is. De gemiddelde Nederlander is daarom ook veel bezig met buienradar en net zo veel met regendichte kleding en een waterdichte rugzak. Niets erger dan verregend en met natte spullen op de plaats van bestemming komen. De Rains rugzak is gemaakt volgens Scandinavisch voorbeeld en dus waterdicht. Leuke regenjassen zijn er tegenwoordig in vele kleuren en designs.  

Herfsttips

Dat de herfst ook veel prachtige nazomerdagen heeft, moet ook gezegd. Hoewel, als we het KNMI geloven... Dus wat kun je doen deze herfst? Het najaar leent zich net als de zomer prima voor een dagje strand. In plaats van zonnen is het dan wel uitwaaien aan zee en daarna warm worden in een strandtent. Heerlijk thee of koffie met warm appelgebak of direct aan de chocolademelk met slagroom? Ook de dagen binnen met spelletjes, samen eten en film kijken, zijn perfect voor de nattere herfstdagen of druilerige weekenden. 

De dierentuin is ook een goed plan voor de herfst. De dieren zijn in het najaar een stuk levendiger dan in de zomer als het warm is. Lijken pretparken je niets met regen? Toch is er voldoende te beleven en is er ook veel overdekt. Liever echt 100% droog? Denk dan eens aan een overdekte speeltuin. En natuurlijk is ook de sauna of een subtropisch zwembad ook een heerlijke tip om even op te warmen. 

Op de site van de ANWB vind je nog diverse andere uitjes.