Bijzonder dankwoord voor Friese stichting en RotaryClub Bolsward

KATHMANDU Een bijzondere dankboodschap voor de Friese stichting SMPN: op de top van de Mount Everest hielden drie klimmers een poster omhoog met daarop een dankwoord.

Zonder dat de bestuursleden van de stichting (volledige naam: Studenten- en Musaharproject Nepal) op de hoogte waren, namen berggids Pasang Phuti Sherpa en zijn klimpartners het aandenken mee naar de hoogste berg van de wereld.

Sherpa wil hiermee de SMPN, maar ook een computerinstituut voor kansarme kinderen, bedanken voor hun inspanningen. Zijn zus Ang Doma is opgenomen in het sponsorprogramma van de Friese stichting en krijgt daardoor betere kansen voor de toekomst.

RotaryClub Bolsward is de sponsor van het meisje dat zonder deze jaarlijkse bijdrage van € 225 niet zou kunnen studeren. De vader van Pasang Phuti en Ang Doma is overleden en zonder sponsoring was de kans groot dat Ang Doma zou worden uitgehuwelijkt.

SMPN komt al sinds 2001 in Nepal en heeft daar drie projecten: een computerinstituut voor kansarme studenten, een studentensponsoringproject en een onderwijsproject in het afgelegen berggebied Gorkha.

Zo werden door de jaren heen al meer dan vierduizend jongeren geholpen. De Friese stichting wil door middel van sponsoring voorkomen dat meisjes al op jonge leeftijd worden uitgehuwelijkt en jongens al op veertienjarige leeftijd op het land of in een steengroeve moeten werken.