Tsjesse Bottema wint bij Westergoo knap van Jappie de Leeuw

BOLSWARD Mensen die op wat oudere leeftijd met schaken beginnen, hebben het aanvankelijk een tijdje moeilijk wanneer ze zich bij een schaakclub aansluiten. Logisch. Ze missen veelal de vaardigheid en de routine om direct potten te kunnen breken. Veelal duurt het minstens twee jaar alvorens de eerste punten worden geoogst, afhankelijk natuurlijk ook van het talent waarover men beschikt.

Tjesse Bonnema van Arum pakte zo’n twee seizoenen geleden de draad op bij Westergoo en hij lijkt nu voorzichtig tot scoren te komen. Dinsdag versloeg hij in een knappe partij Jappie de Leeuw uit Sneek. Al vroeg in het duel kwam hij een stuk voor en wist dat voordeeltje op verdienstelijke wijze over de streep te trekken.

Lambertus Hylkema loopt bij Westergoo al wat langer mee, maar hij is zo langzamerhand een tegenstander waar rekening mee gehouden moet worden. Dat ondervond voorzitter Stornebrink dinsdag. De preses trok nog wel al het langste eind maar moest flink diep gaan om het punt veilig te stellen.

Cees Banning kwam op twee uit twee door Taeke Bergsma te verslaan. Ook dat ’kealle swier’ want Bergsma had lang heel behoorlijk zo niet beter spel. Toen de Burgumer zijn dame evenwel in de aanbieding deed hapte de Kimswerder gretig toe. HarmJan Dijkstra en Jos Dölle speelden een alleraardigst potje vechtschaak. De Ysbrechtumer Dijkstra leek op de overwinning af te stevenen maar Dölle uit Witmarsum wist knap te keepen. Reden om na 25 zetten de met een gedeeld punt de bar op te zoeken.

Hessel van der Pal (Franeker) is dit jaar van plan weer hoge ogen te gooien in de competitie. Dinsdag versloeg hij Johan Verheggen uit Witmarsum, die lang en taai stand hield maar toch moest capituleren toen de materiële achterstand te zeer op liep. Murk Vierma (Wommels) en Siebe de Jong (Makkum) kwamen na een overvloedige afruil remise overeen en leken daar beiden vrede mee te hebben. Johan Leeverink (Bolsward) en Garmen Hageman (Parrega) kwamen ook tot een puntdeling al ging daar wel veel strijd aan vooraf. De beide ereleden Boomsma (Witmarsum) en Feenstra (Tjerkwerd) gunden elkaar ook een halfje al was wedstrijdleider Boomsma daarbij misschien iets te gul. Piet Sikma (Hartwerd) speelde simultaan tegen Jan Altena en Tine Stapersma. Dit omdat de opkomst oneven was. Hij won beide potten. Wellicht had er voor Altena iets meer in gezeten.

Met een opkomst van negentien was een ieder in zijn nopjes. Zo kan Westergoo nog wel een jaartje vooruit. Niettemin is er in de bovenzaal van Het Convent nog wel wat ruimte voor nieuwelingen.