Bedreiging op azc: 'Ik ben van IS, jou vermoorden is geen moeite voor mij'

Een 35-jarige oud-bewoner van het asielzoekerscentrum in Sneek is door politierechter Christine Koelman wegens bedreiging bij verstek veroordeeld tot twee maanden cel. De man had een medebewoner een mes op de keel gezet en geroepen: ‘Ik ben van Isis en jou vermoorden is geen moeite voor mij’.

Zowel de rechter als officier van justitie, Jeroen Houwink tilden zwaar aan het dreigen met het mes en de termen die de verdachte had gebezigd. Het was extra pijnlijk dat het slachtoffer uit Syrië kwam en voor terreurbeweging IS was gevlucht. ,,Ik kan me voorstellen dat het enorm veel impact heeft als je asielzoeker bent uit die regio’‘, zei Houwink.

De verdachte was door het lint gegaan omdat naar zijn smaak de douche en wc in het azc niet schoon genoeg waren. Toen het slachtoffer, de buurman van de verdachte, vroeg wat er aan de hand was, werd hij in zijn eigen kamer aangevallen en kreeg hij een keukenmes op de keel. Bij het afweren van het mes liep het slachtoffer een snee in zijn arm op.

Het incident had volgens de officier veel indruk gemaakt op de bewoners van het Sneker azc en de medewerkers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Houwink eiste een celstraf van een maand. Dat ging de rechter niet ver genoeg. Koelman maakte er twee maanden van. ,,Een bedreiging in deze setting, op een azc, met de woorden ‘Ik ben van IS’ is een hele nare bedreiging.’‘

,,Een asielzoekerscentrum is een plek waar je je veilig moet voelen’‘, aldus de rechter. Het is maar de vraag of de verdachte de gevangenisstraf ook daadwerkelijk uit zal zitten, de man is met onbekende bestemming vertrokken.