Leeftijd geen beperking voor ambitieuze trainer Jente Bootsma

WORKUM Hij is met zijn 26 jaar de jongste trainer van de derde klasse A. Beslist geen probleem, zo vindt Jente Bootsma, die sinds dit seizoen bij vv Workum voor de groep staat. ,,Je moet spelers overtuigen door rake dingen te zeggen."

,,Niet geschoten is altijd mis", dacht de jonge trainer toen hij een vacature voor hoofdtrainer van vv Workum voorbij zag komen. Afgelopen seizoen werd zijn team LSC 2 kampioen in de reserve eerste klasse en hij besloot de stoute schoenen aan te trekken en het hogerop te zoeken. ,,Ik hoorde dat er negentien sollicitanten waren. Toen dacht ik ‘dit wordt niks’." Maar niets is minder waar. Hij wordt uitgenodigd voor een gesprek, evenals drie andere kandidaten. ,,Ik was zowaar zenuwachtig", erkent Bootsma terugkijkend. Na dat onderhoud blijft hij als enige optie over.

Hij overtuigt het bestuur en de technische commissie door zijn enthousiasme en werkwijze. ,,Ik denk dat ik anders over voetbal praat dan de meeste trainers tussen de 35 en 40 jaar." Bootsma heeft het over methodische stappen, werken met thema’s en trainen in principes in plaats van patronen.

En ondanks zijn jonge leeftijd, kan de oefenmeester bogen op de nodige ervaring. Hij begint al op zijn vijftiende met trainen geven aan jeugdteams van Oeverzwaluwen, de club uit Koudum waar hij zelf ook in de jeugd speelt. Als hij voor zijn studie naar de Academie Lichamelijke Opvoeding (ALO) in Groningen verhuist, gaat hij aan de slag bij Be Quick 1887.

Bij de vermaarde amateurclub is hij in zijn eerste jaar assistent bij de ‘onder-17’, een jaar later heeft hij de ‘onder-15 en-13’ onder zijn hoede. Ook kijkt hij een jaartje in de keuken bij FC Groningen, waar hij jeugd traint op de voetbalschool. Allemaal bagage waar hij nu profijt van hoopt te hebben. Of, zoals hij zelf metaforisch omschrijft: ,,Het is een grote pan met soep en je haalt de ingrediënten er uit die je nodig hebt."

Met een groep jeugdtrainers van Be Quick onderhoudt hij nog regelmatig contact, tegenwoordig veelal via WhatsApp, voorheen werd op de club veel besproken. ,,Elke vrijdagavond zaten we na de tactische training in de kantine. Praten over voetbal. Zetten we de opstellingen op bierviltjes. En zaterdagmiddag evalueerden we de wedstrijden met elkaar."

Het fanatisme spat er vanaf als Bootsma het over zijn geliefde spelletje heeft. Dat blijkt ook wel tijdens zijn tijd in Groningen, als hij pendelt tussen de studentenstad en Friesland. ,,Toen gaf ik vijf avonden in de week trainen. Op maandag, woensdag en vrijdag bij Be Quick, op dinsdag en donderdag bij Oeverzwaluwen." Op zaterdagen staat hij vervolgens ‘s ochtends langs de lijn in Groningen om zich daarna naar Koudum te haasten om het tweede van Oeverzwaluwen te coachen.

Die logistieke chaos is nu verminderd. De trainer ging vorig jaar in zijn nieuwe woonplaats Sneek aan de slag bij het tweede van LSC en ritjes tussen de Waterpoortstad en Workum zijn te overzien. Bootsma blijft als hoofd jeugdopleidingen verbonden aan de Snekers.

Workum is zijn eerste klus als hoofdtrainer. ,,Dat had ik twee jaar geleden nooit gedacht", vertelt hij lachend. ,,Maar dit is een ideale stap. We spelen op een mooi niveau, hebben een jonge groep -dat scheelt ook voor mij- en de club heeft de zaken goed voor elkaar. Mooi dat ik hier de kans krijg."

Een doelstelling uitspreken is lastig, zo vindt Bootsma. ,,We zitten in een pittige competitie en ik ken de tegenstanders nog niet goed."

Wel kan hij terugkijken op een prima reeks eerste wedstrijden. Workum won alle vier duels (twee keer oefen, twee keer beker) en kan indrukwekkende statistieken overleggen: zevenentwintig doelpunten voor, één tegen. ,,Het gaat best goed", is Bootsma’s nuchtere conclusie.

En zijn eigen doelstelling? ,,Ik heb anderhalf jaar geleden gezegd: over tien jaar ben ik trainer van een hoofdklasser. Dus ik heb nog achtenhalf jaar."

Yme Gietema.