Filmhuis Bolsward start nieuwe seizoen zonder vaste kracht

BOLSWARD Filmhuis Bolsward start morgen het nieuwe seizoen met de vertoning van Green Book. Gewoon weer in Ons Gebouw, gewoon weer vanaf 20.00 uur. Tot zover niks nieuws onder de zon. Achter de schermen is er echter wel een wijziging. Wiebo Buikstra is na ruim 25 jaar gestopt als vrijwilliger. Hij kijkt terug: ,,Het is een leuke periode geweest.”

,,Bij het Filmhuis doe je eigenlijk alles: films kiezen, achter de bar staan, de boel klaarzetten”, somt Buikstra zijn werkzaamheden op. ,,Je bent een manusje-van-alles.”

Hij wordt een kwart eeuw geleden gevraagd om mee te werken. Buikstra is tot dan toe vaste bezoeker. ,,Dat is het gevaar als je vaak naar de film gaat”, vertelt hij lachend.

Wim van den Brink, oud-docent aan het Marne college, geldt als grote initiator van het Filmhuis Bolsward, dat in 1989 officieel opgaat in een stichting. Buikstra is zodoende bijna de gehele duur van de stichting betrokken geweest en zag vele veranderingen, met name op technisch gebied.

Films zaten op een spoel -zestien millimeter in het begin- en werden afgespeeld op een projector. En het vervoer van de verschillende titels van het ene filmhuis naar het andere -Bolsward was aangesloten bij het Fries Film Circuit- ging uiterst opmerkelijk. ,,Met de lijndienst”, verklaart Buikstra. ,,’s Ochtends haalde ik hem op bij het busstation en ‘s avonds zette ik ‘m weer op de bus. Kocht ik een kaartje bij de chauffeur en hij leverde de film dan weer af. Zo ging dat in de beginjaren.”

Een andere anekdote die de afzwaaiend vrijwilliger nog goed bijstaat gaat over de eerder genoemde spoelen. Het was de bedoeling dat de film werd afgedraaid en direct op een lege spoel weer ‘opgerold’ werd. ,,Maar de lege spoel was veel te klein. Stond de hele cabine vol met kilometers film”, lacht Buikstra. ,,Toen ben ik de pauze naar Sneek gescheurd voor een lege spoel. Hebben we alles daar handmatig op moeten draaien, daar zijn we tot laat in de nacht mee bezig geweest.”

Ook werden verschillende delen wel eens door elkaar gehaald. ,,Begonnen we met deel twee. Niemand had het in de gaten. Op een gegeven moment kwamen er allemaal aftitelingen in beeld.”

,,Nu hebben we praktisch geen storingen”, maakt hij een sprong in de tijd. Buikstra ziet het Filmhuis in Bolsward bepaald niet als concurrent van bioscopen in Sneek en Leeuwarden. ,,Daar kunnen wij niet tegenop”, klinkt het eerlijk. Vanwege licentiebeperkingen mogen ze ook niet de meest recente films draaien. Pas als ze op dvd uitkomen, worden ze in Bolsward getoond. ,,Maar we hebben wel een mooie filmzaal. Het is klein, ‘smûk’, met een prachtig filmdoek.”

Gemiddeld komen rond de veertig bezoekers eens per twee weken op donderdagavond naar Ons Gebouw. ,,Soms zitten er uitschieters naar boven bij en soms zitten er ook maar tien man, maar we hebben bestaansrecht. En we leveren kwaliteit”, is de overtuiging van Buikstra.

Hij neemt zelf nu afscheid. ,,Het is tijd voor nieuw bloed”, is zijn reden. ,,Ik zou het leuk vinden als er andere Bolswarders mee doorgaan.”

Het betekent niet dat hij nooit meer in Ons Gebouw komt. ,,Ik blijf wel komen. Ik was al filmliefhebber, maar dat ben ik alleen nog maar meer geworden.”

Yme Gietema.