Deze monumenten en andere bezienswaardigheden zijn zaterdag in Bolsward geopend

BOLSWARD Liefhebbers van archeologie kunnen op zaterdag 14 september ook in Bolsward hun hart ophalen tijdens Open Monumentendag.

In het archief van de Stichting Bolswards Historie zijn archeologische vondsten te bekijken. Van 10.00 tot 17.00 uur kunnen bezoekers een kijkje nemen. Het archief bevindt zich op de eerste etage van de bibliotheek. ’s Middags is het bereikbaar via de zij-ingang aan het Grootzand.

Het thema van de Open Monumentendag is ‘Plekken van Plezier’. Het draait om de plekken waar mensen vóor hun plezier en mét plezier naar toegaan. Of dat nu een theater, dierentuin, een museum, sportclub of hotel is, het wemelt in Nederland van de monumenten van ontspanning, vermaak, bezinning, plezier en vrije tijd.

Zo staan er in Bolsward dertien monumenten open, waarbij in acht ervan ‘Plekken van Plezier’ zijn gecreëerd. Bovendien kunnen geïnteresseerden een stadswandeling onder leiding van een gids maken. Er wordt om 10.30 uur en om 13.30 uur gestart bij ‘De Vleermuis’.

Ook kan Bolsward vanaf het water bekeken worden door mee te varen met de rondvaartboot, die tussen 12.00 en 15.00 uur op het hele uur vertrekt. De afvaart is vanaf de trap bij het Marktplein.

De hele dag zijn er exposities te bekijken in het Titus Brandsma Museum (‘Faces of War and Peace’) en in Galerie Werkplaats De Nieuwe Ruiter (schilderijen van ‘Fryske Froulju’ door Kees van Leeuwen). In de Martinikerk hangen schilderijen van Douwe Sijtsma en foto’s van Marly Meulenbrug. Daar klinkt ook orgelmuziek. Tenslotte hangen er schilderijen van Michiel Galama in de Doopsgezinde Kerk.

Wie van poëzie houdt kan in de voogdessenkamer van het Weeshuis naar gedichten van Kate Schlingemann luisteren en eventueel ook zelf aan de slag gaan.

Dansgroep D.M.O. presenteert zich twee keer in de Broerekerk, om 13.15 en om 16.15 uur.

Aan de Stoombootkade ligt beurtschip De Koopmanswelvaart afgemeerd en in het Gysbert Japicxhûs zijn Gysberts plekken van plezier te bekijken. In de winkel van het museum zijn tijdelijk twee prachtige schilderijen te zien van Kees van Leeuwen. Hij schilderde Gysbert Japicx en diens vrouw Sijcke Salves geheel op eigen wijze. Vanuit Bolsward is er een fietsroute gemaakt die gaat langs Schettens, Witmarsum en Burgwerd. De geschiedenis van Gysbert Japicx en een bijzonder nieuwsgierig verhaal over State Grons wordt hierin meegenomen. De fietsroute is 20 kilometer lang en gratis verkrijgbaar in de winkel van it Gysbert Japicxhûs.

Tot slot zijn ook het Sint Anthony Gasthuis, Het Elgersmahuis, het Hendrik Nanneshof en de St. Franciscusbasiliek ter bezichtiging geopend.