Inloopavond TenneT over nieuw hoogspanningsstation Bolsward

BOLSWARD TenneT houdt op dinsdagavond 17 september (19-21 uur) weer een bijpraatbijeenkomst over de stand van zaken rond het nieuwe hoogspanningsstation Westelijk Friesland. De bijeenkomst is in Hotel De Wijnberg.

Vlak voor de zomer is een voorkeurslocatie bepaald voor het nieuwe 110 kV-hoogspanningsstation in Westelijk Friesland, ten westen van bedrijventerrein De Marne bij Bolsward (Klaverweg). Deze voorkeurslocatie was ook door de provincie Friesland en de gemeente Súdwest-Fryslân geadviseerd. De minister van Economische Zaken heeft deze adviezen overgenomen. Het ministerie en TenneT gaan nu een inpassingsplan maken.

Lees ook:Stroomstation voor Windpark Fryslân komt bij Bolsward

Het nieuwe hoogspanningsstation is onder meer nodig voor het afvoeren van de elektriciteit die wordt opgewekt door het Windpark Fryslân in het IJsselmeer. Dat wordt op dit moment gebouwd in het IJsselmeer, zo’n 6 kilometer van de Friese IJsselmeerkust, ter hoogte van de Afsluitdijk. Het park omvat 89 windmolens met een totale capaciteit van 382,7 MW en levert vanaf 2021 jaarlijks ongeveer 1.500 GWh duurzame stroom. Dat komt overeen met het stroomverbruik van 500.000 huishoudens.