Opmerkelijk: twee mannen en een ezel lopen door binnenstad Bolsward

BOLSWARD - Twee mannen en een ezel, wandelend door de binnenstad van Bolsward. Te zien vorige week vrijdagmiddag en met verbazing nagekeken door het winkelend publiek.

Dat moet een vreemd gezicht geweest zijn voor de inwoners van Bolsward toen zij op de Appelmarkt en de Marktstraat twee mannen met een ezel tegenkwamen. Dit tweetal wandelde al pratend door de stad alsof het de gewoonste zaak van de wereld was.

Maar dat was het niet. Het ging hier om Tjerk Ridder, theatermaker en verhalenverteller met zijn ezel Lodewijk en Age Huitema, directeur van de Sint Maartenschool. Wat was hier aan de hand?

Op 5 november hoopt Age Huitema te vieren dat hij 40 jaar werkzaam is op de Sint Maartenschool. Als cadeau kreeg hij deze bijzondere wandeling aangeboden door zijn collega’s. En een bijzondere wandeling werd het.

Op school werd Huitema volledig verrast door Tjerk Ridder die met zijn ezel Lodewijk doodgemoedereerd de school en vervolgens het kantoor van de directeur binnenstapte. Tegelijk was dit ook een blik van herkenning voor de directeur. Vorig jaar heeft het onderwijzend personeel van de Bisschop Möllerstichting, waar ook de Sint Maartenschool onder valt, een theatervoorstelling van Tjerk Ridder bezocht in de Harmonie in Leeuwarden.

Tjerk vertelde hier verhalen over zijn wandeling van Parijs naar Groningen die hij ondernam, samen met zijn ezel Lodewijk. Gedurende deze wandeling bezocht hij vermaarde Sint Martinussteden en –kerken, sprak hij met toeschouwers onderweg en overnachtte hij in zijn tentje of sliep hij bij mensen thuis. Een soort pelgrimstocht dus. Van deze wandeling maakte hij een theatervoorstelling waarin het publiek kon kiezen uit de vele verhalen die er te vertellen waren over deze inspirerende wandeling.

Een soort wandeling die ook goed bij Huitema zou passen dachten de collega’s van de Sint Maartenschool. Van de school aan het Plein 1455 ging het al wandelend naar de binnenstad, nagekeken door de leerlingen, die dit ook met verbazing gadesloegen. Door de binnenstad ging het via de Broerekerk over het Hoog Bolwerk langs het trekpad naar Burgwerd en Hartwerd om uiteindelijk weer aan te komen op de Sint Maartenschool.