Brons met zilveren randje bij NK atletiek voor Yara de Boer (13) uit Exmorra

AMSTERDAM Yara de Boer (13 jaar) uit Exmorra is afgelopen zondag als derde geëindigd bij het Nederlands kampioenschap hoogspringen tijdens de Nationale D-spelen in Amsterdam. De atlete van Lionitas deed dit met een sprong over 1.55 meter.

Yara startte de dag met de series van de 60 meter horden. Met een prima race en een persoonlijk record van 9.95 seconden wist ze zich knap als 4e te plaatsen voor de finale. Helaas moest deze finale worden uitgesteld vanwege problemen met de tijdwaarneming en viel hierdoor precies samen met haar favoriete onderdeel: hoogspringen.

Nadat Yara bij het hoogspringen was begonnen met een sprong over 1.40 meter moest ze meteen door naar het hordenlopen. Hierbij kwam ze goed uit de startblokken maar raakte daarna met haar knie een horden. Ondanks dat foutje resulteerde dit toch nog in een knappe 5e plaats.

Daarna moest ze meteen terug naar het hoogspringen waar de lat inmiddels al 10cm hoger lag. Dit bleek bij de eerste poging een lastig obstakel, maar iets beter uitgerust lukte de tweede poging wel. Ook op 1.55m wist Yara de lat te passeren en omdat slechts 2 meiden dit ook lukte was een medaille hiermee een feit. Eén concurrente wist daarna de 1.60m nog te halen, waardoor Yara gedeeld tweede werd. Helaas had de jury een foutpoging van haar tegenstandster niet genoteerd. Dit was niet meer te corrigeren en dus moest Yara genoegen nemen met brons. Hoe dan ook: een prachtige prestatie en een NK medaille rijker.

Eerstejaars D-junior Milou Sieperda (12 jaar) van AV Horror mocht haar kunsten vertonen bij het kogelstoten en hoogspringen. Na haar bronzen medaille van afgelopen winter wilde ze ook outdoor een gooi doen naar een medaille bij het kogelstoten. Ze kwam ook deze keer moeiteloos door de voorronde en wist zich als 4e te plaatsen voor de finale. Met de drie beurten die in de finale volgden lukte het echter niet meer om deze positie te verbeteren. Met een persoonlijk record van 10.50m was deze knappe prestatie het hoogst haalbare. Bij het hoogspringen wist ze later op de middag haar eigen persoonlijke record van 1.40 te evenaren waarmee ze gedeeld 5e werd.

Bij de jongens werd eerstejaars D-junior Jiri Heppener knap tweede in de op een na snelste serie op de 1000m in een tijd van 3.20.27 minuut. De Horror-atleet was maar liefst acht seconden sneller dan ooit . Toen de tijden van alle series bekend waren bleek hij 14e van Nederland te zijn geworden. Dit bevestigt dat het een goede keuze is geweest om geen technische nummers meer te doen maar volledig voor het hardlopen te gaan.