Hervormde kerk Elahuizen open op Monumentendag

ELAHUIZEN Zaterdag 14 september is de Hervormde kerk van Elahuizen open. Het is dan Open Monumentendag en het landelijk thema is ‘plekken van plezier.’

‘Een kerk is nou misschien niet direct een plaats van plezier. Maar er worden dingen in de kerk gedaan waar men plezier aan kan beleven. Zoals het spelen op het orgel. Ernaar luisteren kan ook heel plezierig zijn. Er wordt in de kerk getrouwd en gedoopt; allemaal hele plezierige gebeurtenissen,’aldus de organisatie.

Van 11.00-15.00 uur staan de deuren van de Hervormde kerk van Elahuizen open. Dit waterstaatskerkje uit 1865 is sinds 1994 opgenomen in het register van de monumentenwet vanwege het in 1993 gerestaureerde orgel.

Dit orgel is in 1864 gebouwd door orgelmaker Willem Hardorff. Zijn grootvader had gewerkt bij de beroemde orgelbouwer Albertus Anthoni Hinz. Willem Hardorff bezat vodoende kennis van klassieke orgelbouwmethoden. Het bijzondere van dit kleine eenklaviersorgel is de orgelkast. Het uiterst smaakvolle orgelfront, drie ronde torens met tussenvelden, is heel degelijk en betrouwbaar gebouwd. Op de zijtorens zijn bazuinblazende engelen te zien en op de middentoren bespeelt koning David de harp. Het houtsnijwerk toont bladmotieven met bloemen en vruchten. Opmerkelijk is dat, terwijl een romantisch klankbeeld al in opkomst was, Hardorff zijn orgels - en dus ook dat van Elahuizen - een helder klankbeeld gaf.

Van 13.00-13.30 uur wordt het orgel bespeeld door Durk Venema; één van de vaste organisten.

Daarnaast is er in ‘It Lokaal’, het gebouwtje naast de kerk, de expositie van Elizabeth de Bruin alias Elizabeth Steelink uit Elahuizen te bezichtigen. De tentoonstelling bestaat uit zelfgeschreven religieuze gedichten waarbij De Bruin schilderijen heeft gemaakt.