‘De Rode Ruiter’ verkozen tot beste berenburgcocktail

BOLSWARD Dat met berenburg meer te maken is dan een relatief eenvoudig beco’tje, werd zaterdag duidelijk tijdens het Fryske Cocktail Kampioenschap, gehouden op het Marktplein in Bolsward. Verplicht ingrediënt: Sonnema Berenburg.

Het bewijs komt onder meer Rinse Bruinsma, bartender van Café de Swetser in Drachten. Hij demonstreert hoe hij De Rode Ruiter maakt. Net als de andere kandidaten -door drie afmeldingen bleven er nog vijf over- neemt hij het publiek stap voor stap mee in het proces. Met een headset op vertelt hij de verschillende stappen en ingrediënten. ,,Suikersiroop, strawberrylikeur en berenburg, niet te vergeten”, somt hij op. ,,En nu gaan we shaken.” In de knalrode creatie zitten verse stukjes aardbei en framboos. ,,En als garnering limoenpartjes en muntblaadjes.”

De cocktail kan op goedkeuring rekenen van de tweekoppige jury, bestaande uit Rudy van der Brink -professioneel cocktailshaker- en Milan Smit, horeca vertegenwoordiger van Sonnema Berenburg. Zij waarderen onder meer de presentatie, de omgang met de materialen en, niet geheel onbelangrijk, het eindproduct. Sterker nog: Bruinsma wint. De eerste prijs is een reis voor twee personen naar ‘cocktailstad’ Berlijn.

De publieksprijs -alle aanwezigen mogen de verschillende drankjes proeven en hun stem uitbrengen- gaat naar Roxanne’s ‘Sonnema Passion Bomb’.

,,Het was hartstikke leuk”, kijkt eventmanager Tineke Falkena terug. Het kampioenschap is opgezet samen met De Wijnberg. ,,Zij namen contact met ons op”, vertelt Falkena. De timing bleek goed: ,,Wij doen bij Sonnema ook steeds meer met cocktails.” Mogelijk komt er een vervolg op deze eerste editie: ,, Het was een probeersel, maar het is zo positief ontvangen dat het naar meer smaakt.”