‘Make lân, not war’ op festival Houtstek

REGIO Precies vijftig jaar nadat in het Amerikaanse plaatsje Bethel het Woodstock-festival plaatsvond, is zaterdag in Easterein de kick-off van het festival Houtstek dat volgend jaar augustus op de agenda staat. Een ander doel, andere tijd en andere plaats, maar er zijn wel degelijk parallellen. En die reiken verder dan slechts een vrije vertaling van de naam.

De activistische benadering en het saamhorigheidsgevoel zijn de belangrijkste. Waar eind jaren zestig werd geageerd tegen de oorlog in Vietnam - ‘Make love not war’- willen de initiatiefnemers hier mensen samenbrengen die zich hard maken voor de biodiversiteit en het welzijn van de aarde.

‘Make lân, not war’, is de half Friese variant. ,,Woodstock was een inspirerend festival waar mensen naartoe kwamen die voor hetzelfde doel stonden. Ik denk dat dit nu ook nodig is”, stelt Marcia de Graaff.

De Graaff is namens het burgerinitiatief Kening fan ‘e Greide artistiek leider van het project. Ooit werd ze omschreven als een eco-hippie, een omschrijving die het festival vrij treffend omschrijft. ,,Misschien klopt dat wel ja”, zegt ze lachend. Ze ziet het als soort levensmissie om ervoor te zorgen dat de biodiversiteit weer toeneemt. ,,Ik hoop dat ik dat in mijn leven nog mag meemaken. Maar dat kan ik niet alleen.”

En dus zijn festivals als Houtstek nodig. Om de bewustwording te vergroten bijvoorbeeld. Of om bestaande initiatieven met elkaar in contact te brengen en, waar mogelijk, te laten samenwerken. ,,We willen een boodschap van hoop en positiviteit uitdragen. Een toekomstperspectief bieden.”

,,Maar de reis er naartoe is minstens zo belangrijk”, benadrukt De Graaff. Het festival volgend jaar moet een afsluiter worden van een periode met allerlei activiteiten. ,,Dat is een moment om vieren wat we hopelijk allemaal bereikt hebben.”

Zo zijn er onder andere pelgrimstochten waarbij via ‘kruidfunding’ geld ingezameld wordt voor lokale initiatieven. Ook wordt de term ‘flower power’ nieuw leven ingeblazen. Vrij letterlijk in dit geval. ,,We laten ook echt bloemen achter op plekken waar we komen.”

,,Iedereen is welkom om de beweging te versterken, we hebben het liefst een zo divers mogelijk publiek; van kleuters tot opa’s en oma’s”, spreekt De Graaff haar wens uit. Zo broedt de organisatie ook nog op activiteiten voor kinderen voorafgaand aan het festival.

Een ander belangrijk onderdeel is muziek. Zie hier nog een duidelijk dwarsverband met het Amerikaanse festival eind jaren zestig. ,,Daar was veel protestmuziek, nu is dat veel minder. Dat is jammer. Muziek is in staat mensen te raken, dus het zou mooi zijn als dit thema wordt meegenomen.”

En dus komt er een line-up van diverse artiesten die zowel bij de kick-off als op het festival protestnummers ten gehore brengen. De exacte datum en invulling van het programma van Houtstek, dat plaatsvindt bij Jorwert, zijn nog niet bekend. ,,We zijn nu op zoek naar een hoofdkwartier om van daaruit verder aan het festival te werken.”

De Graaff spreekt al wel van een ‘Oerol-achtig idee’ als het gaat om het festivalterrein. ,,Alles heeft met elkaar te maken. Het ontwerp voor het terrein baseren we op een ecologisch weidelandschap. Mensen kunnen ook ‘in gesprek’ met verschillende planten en dieren. Het wordt een soort voorbeeldlandschap.”

Dat alles is volgend jaar. Zaterdag is eerst de start van het project. Vanaf 20.30 uur is in Café Bergsma in Easterein een avond vol muziek afgewisseld met een aantal prikkelende intermezzo’s van diverse sprekers. Meer informatie, programma en tickets op www.houtstek.frl.

Yme Gietema.