Facebookpagina over Bolsward als interactief archief

BOLSWARD Een Facebookpagina als historische tijdlijn van Bolsward. Hoe de stad zich ontwikkelt, wie in welk voetbalelftal speelde, welke winkel vroeger waar zat en meer. Veel meer. De pagina ‘Och heden juh, Bolsward!’ is in een paar maanden tijd een waar digitaal en interactief archief geworden.

Het initiatief kwam een aantal maanden geleden van Ingrid Visser en haar man Johan de Jong. Ingrid, geboren en getogen Bolswarder, plaatste regelmatig foto’s over Bolsward op haar eigen Facebookpagina. Haar belangrijkste bron was het door haar vader Sjoerd nagelaten fotoarchief met veel kiekjes die ‘vroeger’ in de stad gemaakt zijn. Johan, die al vele jaren in een soortgelijke groep in Leeuwarden actief was, kwam met het idee om een Bolswarder variant te maken.

En dat bleek een succes. Het netwerk werd als een olievlek groter en groter. Onder de leden veel Bolswarders, maar ook oud-inwoners van de stad. Inmiddels staat de teller op ruim 3400 leden, waarvan meer dan 40 procent ooit in de Hanzestad woonde. Op deze manier blijven zij op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen -ook deze worden gedeeld- en is het digitaal mijmeren over tijden van vroeger.

Een kleine honderd leden komt zelfs van buiten de landsgrenzen. In de Verenigde Staten, Canada, Australië, maar ook in Europese landen als Spanje, Frankrijk en Duitsland wordt de pagina met genoegen geraadpleegd.

De initiatiefnemers reageren: ,,We vinden het hartverwarmend alle positieve reacties te lezen en om te zien dat Bolswarders die elkaar uit het oog zijn verloren elkaar weer vinden door deze Facebookgroep. We hebben ook gehoord dat mensen die van Facebook waren afgegaan weer lid zijn geworden, speciaal voor deze groep. Ook herbeleven velen weer hun jeugd door het zien van oude foto`s over Bolsward en kunnen dit delen met bekenden van toen.”

Yme Gietema.