COLUMN | Zeldzame veldmuis

Het begon als een gewoon bericht: Bolsward krijgt een stroomstation voor de opvang van de elektriciteit die wordt opgewekt door windmolens op het IJsselmeer. Zo’n station vergt 4 hectare grond en die is gevonden aan de Klaverweg bij industrieterrein De Marne. Dat is mooi, want dan staat het ding niet in de weg en heeft niemand er last van. Er komt zelfs nog een bijpraatbijeenkomst in Bolsward over het plan en uiteraard kunnen er dan nog bezwaren worden ingediend tegen de bouw. Pas als dat goed is afgerond kan de bouw beginnen.

Tot zover gaat alles netjes volgens de procedures. Maar dan gaan het mis. Zo meldt het bericht dat er voor het vervoer van de stroom van IJsselmeer naar Bolsward 30 kilometer kabel nodig is. De aanleg daarvan is een miljoenenklus en daar wordt deze zomer al mee begonnen. Dat vind ik dus opmerkelijk. Want stel dat u als natuurminnende burger tot de ontdekking komt dat er op terrein aan de Klaverweg een zeldzame roodbont gestipte stompe spitsmuis met geribbelde oortjes woont met zijn gezin en u weet dat die allergisch zijn voor stroomstations dan tekent u natuurlijk onmiddellijk bezwaar aan om de bouw van het station tegen te houden. Maar ja, dan ligt die miljoenenkabel er al. Dus hoe terecht uw bezwaar ook is, het zal uw muizenfamilie vast niet helpen.

Met andere woorden: als de werkzaamheden nu al beginnen, is ieder bezwaar straks een wassen neus en trekt u als burger altijd aan het kortste eind.

Max van den Broek.