Bus Voedselbank Bolsward gestolen (en binnen drie dagen teruggevonden)

BOLSWARD De schrik zat er goed in bij de medewerkers van de Voedselbank Bolsward toen ze donderdagochtend merkten dat hun bus gestolen was. Een geluk voor hen: zondag was het voertuig alweer gevonden. Behalve een kapot slot, mankeert er niets aan de auto.

,,Dat was wel een opluchting”, verklaart Lolke Dijkstra van het bestuur.

De onraad begon donderdag toen één van de chauffeurs zich opmaakte voor een ritje naar het distributiecentrum in Drachten. ,,Hij zag de auto niet staan en de sleutels lagen nog in de kluis”, vertelt Dijkstra. De optelsom was snel gemaakt. Vervolgens kreeg de bestuurder een telefoontje van de chauffeur. ,,Toen is het hele circus begonnen”, aldus Dijkstra. Hij deed melding bij het politiebureau in Bolsward en nam contact op met het Gestolen Objecten Register in Den Haag.

In de tussentijd werd via de verzekering een huurauto geregeld om de voedselpakketten toch van Drachten naar Bolsward te krijgen. De ontvreemding was van korte duur, want zondagmiddag werd Dijkstra gebeld met het nieuws dat de bus gevonden was.

,,Ik dacht: die is de grens al over, die zien we nooit weer terug.” Het tegendeel is waar: ,,De bus is teruggevonden bij hotel Tjaarda in Oranjewoud. Er was slechts 40 kilometer mee gereden en de tank zat nog vol.”

Als de bestickerde Fiat Ducato voorzien is van een nieuw slot, kan deze weer de weg op. Voedselbank Bolsward is zoekt niet naar een alternatieve, beschermde locatie om de bus te stallen, zo laat Dijkstra weten. Daarom staat de wagen na een bezoekje aan de garage straks ‘gewoon’ weer op het Bolwerkplein. ,,Misschien komt er iemand met een idee, maar we zijn niet actief op zoek naar een andere plek.”