Vroeg konvooi door Workum voor IFKS-strijd op zondag

In Workum is zondagochtend vroeg om zes uur al brug- en sluisbediening nodig om de IFKS-wedstrijd op De Fluezen mogelijk te maken.

Het IFKS-bestuur heeft dit zaterdag besproken met de gemeente Súdwest-Fryslân en het provinciebestuur. Drie schepen die zaterdagochtend vroeg al vanaf het IJsselmeer in Workum aankwamen, konden zaterdag niet door de gemeentelijke sluis. Die bleef vanwege de weersomstandigheden dicht, zegt IFKS-voorzitter Sicko Heldoorn.

Het betekent dat de schepen - het gaat om het startschip, het zogenoemde contraschip en het skûtsje Harmonie van Floris Bottema - zondagochtend vroeg door de sluis moeten, om daarna drie gemeentelijke bruggen, een spoorbrug en provinciale bruggen bij Workum en Warns te passeren.

Extra vroeg

De provinciale bruggen worden op afstand bediend: vanuit Leeuwarden of de sluis in Stavoren. De gemeente laat extra vroeg een brugwachter komen, die het konvooi door Workum zal loodsen, zegt de IFKS. En ook Arriva staat paraat.

Zonder het start- en het contraschip kan de wedstrijdreeks, die voor de C-klasse al om kwart over negen ‘s ochtends begint, niet starten. Daarom is het vroege vertrek nodig.

Bottema zeilt in die C-klasse. Hij was vrijdag de enige skûtsjeschipper die met zijn schip naar Hindeloopen was gevaren, waar het IFKS-kampioenschap traditioneel wordt geopend. Hij was van plan om met de wind in de rug over het IJsselmeer via Workum naar De Fluezen te varen, maar strandde zaterdag bij de sluis.

Veel te harde wind en golfslag

De wedstrijden van zaterdag op het IJsselmeer bij Hindeloopen zijn vrijdag al afgelast, vanwege veel te harde wind en te veel golfslag. Schippers en bemanningsleden hadden daar zaterdag vrede mee. Een terecht besluit, was alom het oordeel. In de middag waren er windvlagen tot kracht 9. De meeste skûtsjes lagen zaterdag in Stavoren.

De wedstrijden van zondag zijn verplaatst van het IJsselmeer bij Stavoren naar De Fluezen. In 2006 gebeurde dat ook al eens, maar toen op maandag. Ook op zondag zal het nog flink waaien, is de verwachting. Of de wedstrijden ook echt doorgaan, moet daarom nog blijken.