Skûtsjewedstrijden van IFKS bij Hindeloopen afgelast vanwege harde wind - feesten gaan wel door

De Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen 2019 die zaterdag van start zouden gaan bij Hindeloopen, gaan niet door vanwege de voorspelde harde wind.

Het bestuur van de IFKS en de wedstrijdleiding zijn bovendien voornemens om de wedstrijdserie van zondag 11 augustus te plannen op de Fluezen. Er zou zondag gezeild worden op het IJsselmeer bij Stavoren.

Zaterdag wordt windkracht 8 verwacht, met uitschieters naar kracht 9. Ook op zondag zal de wind naar verwachting nog te hard zijn om op het IJsselmeer te varen. En als de wind niet te hard is, zijn de golven wel te hoog.

Over de wedstrijden op zondag komt in de loop van zaterdag meer informatie beschikbaar, meldt IFKS-voorzitter Sicko Heldoorn.

In Hindeloopen is teleurgesteld gereageerd op de besluiten, die vrijdagmiddag genomen zijn door het IFKS-bestuur en wedstrijdleider Saskia Westerhoff-Weijts. De stad haalt altijd veel uit de kast voor de ouverture van de IFKS, die doorgaans op de startzaterdag door duizenden mensen wordt bezocht.

,,Wat jammer, wat jammr’’, zegt Tjibbe de Boer van de plaatselijke commissie. ,,We hebben alles geregeld, behalve het weer.’’ Hij is verbolgen dat de IFKS vrijdag niet meteen communiceerde dat een aantal activiteiten gewoon doorgaat.

,,Dat hebben ze potferdorie niet gemeld. Het gaat om de opening vrijdagavond, de inschrijving van de schippers en de feesten op vrijdag- en zaterdagavond’’, zegt hij. Normaliter liggen veel IFKS-skûtsjes in Stavoren als de competitie begint. Schippers en bemanningen reizen dan over de weg naar Hindeloopen. Daarvoor staat zowel vrijdag als zaterdag een pendeldienst klaar.

Ook de muziekgroepen die voor beide dagen waren geregeld komen gewoon in touw. De Boer verwachtte vrijdagmiddag dat de voor zaterdag geplande markt doorgaat. Door ondernemers en andere partijen is rond de 10.000 euro in de festiviteiten geïnvesteerd, denkt de commissie..

Age Bandstra van de plaatselijke commissie Stavoren vindt het ,,super’’ dat De Fluezen zondag een alternatief kunnen zijn als ‘Stavoren’ niet doorgaat. ,,Better yn Ealahuzen sile as net sile’’, zegt hij. ,,Fan de provinsje ha wy al tastimming.’’