SKS: Droom voor G E L Huizumers roerklik-loos

LEMMER – Met een derde plaats in de dagklassering heeft Albert Jzn. Visser van Lemmer in de eigen baai woensdag de koppositie in het voorlopig algemeen klassement overgenomen. Met drie dagzeges dit seizoen én een puike prestatie voor eigen publiek heeft hij keurige kanskaarten voor de bloemenrijke krans. De lente breekt voor Lemmer door in de meest zonnige zomer?

De wedstrijd, met vette winst voor Grou als snelste over alle rakken, is dit jaar een strijd geweest met de meest grote tegenstellingen. Windkracht 5 Beaufort met vlagen naar 6 beloofde spektakel in de zandloperroute van ditmaal de Leeuwarder commissie. Na een veelbelovende start en een prachtige opmaat klapte De Sneker Pan bovenop het roer van It Doarp Huzum. Johannes Meeter moest alles op alles zetten rondvaartboten behendig te ontwijken, zeilde even buiten het wedstrijdwater en streek daarna de zeilen. Zijn schip, met als enig doek nog het protestvlag in het want,  bleek plots stuurloos te zijn en dat was niet het enige. “Wy binne ús roerklik kwyt”. Het meest sierlijke stuk boven het helmhout van hun skûtsje dreef ergens rond, maar kwam ook direct na de wedstrijd nergens boven water. Hun protest leverde voor Jappy Visser van Sneek veertien punten op.

Onbetwist tweede

In het eerste opgaand rak regende het protesten. Teake Klaas van der Meulen van Woudsend besloot eieren voor zijn geld te kiezen en hees als enige de groene vlag. Het bleef voor hem hierdoor bij drie extra wedstrijdpunten. Complexer werd de situatie voor Langweer dat voor Lemmer moest draaien en waarbij de Earnewâldsters en Akkrumers zich gehinderd voelden. De Lemsters zeilden evenwel zonder protest door. Uiteindelijk werden de protesten van Langweer, Earnewâld en Akkrum niet ontvankelijk verklaard. De vraag bleef hierdoor overeind wie tegen wie moest (door-)protesteren in een al turbulente situatie die nauwelijks te overzien was. De tweede plaats voor Gerhard Pietersma van Earnewâld bleef daardoor onbetwist na een in het eerste uur adembenemende zeilpartij. Hij bleek voor de Grousters de enige echte concurrent te zijn met een afstand van een scheepslengte bij de bovenwindse boei in de tweede omgang. De Lemsters wisten in een enkel rak langszij Earnewâld te gaan, maar dat succes was van korte duur.  

Unieke peddel

Na aftrek van de slechtste wedstrijd acteert Albert Jzn. Visser van Lemmer nu als voorbestemd hoofdrolspeler met 27,7 punten. De duizendste donateur die de Lemster organisatie eind vorig jaar wist te werven, heeft na zijn donatie een peddel met het embleem van een skûtsje ontvangen die per dag in waarde stijgt. Nu er een volgende prijs zal worden verloot bij het binnenhalen van de elfhonderdste donateur onder a l l e donateurs is een handtekening van de schipper misschien al voldoende. Sytze Brouwer van Heerenveen volgt hem met een verschil van slechts een tiende: 27,8. Daarna sluit Douwe Azn. Visser van Grou aan met 28,8. Hoe spannend wilt u het dit jaar hebben, met nog twee wedstrijden te gaan?