FOTO'S | Winsum wint Freule na spectaculaire finale

WOMMELS - De toeschouwers maakten zich al bijna op om naar huis te gaan. Berltsum stond met 4-0 voor in de finale en leek op een snelle zege af te stevenen. En toen kantelde de wedstrijd, Winsum won een eerst en het vertrouwen groeide langzaam maar zeker. Winsum boog een 4-0 achterstand om in een 5-4 voorsprong. Berltsum kwam nog terug tot 5-5, maar op 2-6 pakte Winsum de winst.

Hessel Postma, Gosse de Haan en Jelke Greidanus zorgden ervoor dat Winsum voor de eerste keer de Villa van de Freule won. Na afloop leken de winnaars zich nauwelijks te realiseren dat ze de winst binnen hadden gehaald. Voor Thomas Dijkstra, Allard van Wigcheren en Rink Rudmer Sterk waren de druiven zuur. Zo dicht bij de winst en het dan zo mis zien gaan. Thomas Dijkstra stond geweldig te kaatsen, onder zijn leiding liep Berltsum uit, Berltsum liet Winsum niet in het spel komen. Het stond 4-0, 6-6 toen een uitslag van Berltsum kwea ging. Dat betekende het eerste eerst voor Winsum. Het begon beter te lopen bij Hessel Postma en Gosse de Haan. Ze werden scherper en passeerden de kaatsen van Berltsum. 

Op 4-2 liep Berltsum uit naar 6-0, maar verzuimde het eerst binnen te halen. Winsum kwam op 6-6 en haalde met een zitbal van Gosse de Haan het derde eerst binnen. Winsum raakte ontketend in de daaropvolgende eersten. Zitballen en bovenslagen brachten de stand op 4-4 en zelfs 4-5. Een paar foutjes van Winsum en een kaats die niet voorbij geslagen werd, maakten dat het 5-5 werd. Een bovenslag en een zitbal van Gosse de Haan, een opslagmisser van Berltsum en een bal die aan was geweest, brachten Winsum op 2-6. Het was balkeerder Jelke Greidanus die een eind maakte aan de wedstrijd door de bal voor de kaats te keren. 

Winsum hoorde op voorhand zeker tot de kanshebbers. Op het Nederlands Kampioenschap verloor Winsum de finale van Dronryp en was zondag in Franeker verliezend finalist tegen Ingelum.

Verrassingen

Het was een Freuledag met verrassingen. Het favoriete Dronryp verloor in de eerste omloop van Sint Jabik met 5-5, 6-6. Menaam werd in de tweede omloop verslagen door Grou met 4-5, 4-6. Grou won het hele seizoen nog geen enkele prijs en eindigde op de Freule als derde.

De prijswinnaars van de Freule waren: 

1. Winsum: Hessel Postma, Gosse de Haan, Jelke Greidanus.

2. Berltsum: Thomas Dijkstra, Allard van Wigcheren, Rink Rudmer Sterk.

3. Grou: Stan van der Berg, Rinse Jan Groot, Tjardi Hoeksma

4. Witmarsum: Jari Visser, Colin Baarda, Nick Visser

4. Baard: Geert Reitsma, Bauke Folkerts, Klaas Gerrit Meulenaar

4. Sint Jacobiparochie: Jesse Kroondijk, Wesley van der Vaart, Verry van der Meer