Al twintig jaar dolen voor goede doelen in maïsdoolhof Witmarsum

WITMARSUM Wat twee decennia geleden begon als schoolopdracht, is inmiddels een jaarlijks terugkerende attractie. Voor de twintigste keer is op een stuk land van de familie Tolsma in Witmarsum een heus maïsdoolhof gecreëerd. Dat bracht duizenden euro’s op, gedoneerd aan goede doelen.

Het was in de eerste klas van het Simon Vestdijk in Harlingen toen Anneke Tolsma voor een schoolopdracht een manier moest zoeken om geld te verdienen, zo vertelt haar zus Maaike jaren later. ,,Ze moest een eigen bedrijfje opstarten.”

Ze kwam op het idee van een maïsdoolhof. Op het aardappelbedrijf van hun ouders was nog wel een hoekje grond over dat ingezaaid werd met maïs. ,,Mensen konden er in voor vijftig cent in guldens", weet Maaike nog. De routebepaling ging niet zonder slag of stoot: ,,Mijn zus had alles uitgetekend op een plattegrond. Toen het maïs hoog genoeg was, ging ze gewapend met die tekening het land op, maar die plattegrond werd al snel verfrommeld tot een propje", vertelt ze lachend. Want eenmaal diep tussen de planten -sommigen worden hoger dan 2,5 meter- is het oriëntatiegevoel snel verdwenen. Vader Sikke maakt de paden nu ieder jaar ,,op goed gevoel".

En dat is best een werk. Met een schep baant hij zich in etappes een weg door de steeds hoger wordende maisplanten. Speciaal voor deze jubileumeditie is het doolhof aan de Arumerweg ook nog eens een keer zo groot als normaal. ,,Daar is 'ie wel even mee bezig geweest", aldus Maaike.

De eerste editie bleek zo'n succes, dat het stilaan een traditie werd. En, niet geheel onbelangrijk: de opbrengst ging ieder jaar naar een goed doel. ,,Toen Anneke naar Groningen ging om te studeren, wilden we er eigenlijk mee ophouden", geeft Maaike toe. ,,Maar toen kwam vanuit het Dorpsbelang de vraag of we door wilden gaan."

Er zijn ook echt wel tegenslagen en vervelende momenten, zo vertelt ze. ,,Geld wordt gestolen of het maïs wordt vernield", noemt ze als voorbeelden. ,,Maar we krijgen ook zo veel leuke berichten", nuanceert ze snel. ,,En anders hebben de slechten gewonnen, dat wil je ook niet", haakt moeder Margriet in. Juist de laagdrempeligheid en de basis van goed vertrouwen zijn de charmes van het doolhof. Belangstellenden kunnen komen en gaan wanneer ze willen. ,,We gaan er niet de hele dag als politiemensen bijzitten", klinkt het veelzeggend.

Inmiddels gaat de opbrengst, jaarlijks schommelend rond de 2.500 euro, al tien jaar naar de Ronald McDonald Hoeve in Beetsterzwaag. Deze hoeve is een vakantieplaats voor gezinnen met een zorgintensief kind. Voor deze gezinnen is het vaak moeilijk om op vakantie gegaan, omdat ze worden beperkt door bijvoorbeeld een rolstoel of wekelijkse therapie. Het doel van de hoeve is voor deze kinderen en hun ouders, broertjes en zusjes een ontspannende vakantie te bieden waar kinderen met een handicap plezier kunnen maken met leeftijdsgenootjes. ,,Zij bestaan dit jaar 10 jaar. We hebben heel leuk contact, het is in de buurt en het is heel tastbaar. Het voelt goed”, verklaart Maaike de keuze voor dit doel. Eerder gingen al donaties naar onder andere Foster Parents, Stichting Doe een Wens en Kika. ,,Altijd goede doelen voor kinderen”, benadrukt Margriet. Nu dus al een decennium lang de hoeve in Beetsterzwaag. ,,Dat voelt goed, dus waarom zouden we dat veranderen?”

Het maïsdoolhof aan de Arumerweg 78a is tot ongeveer eind september iedere dag geopend.

Yme Gietema.