Nijland maakt zich op voor 40e Bonnemapartij

De eerste zaterdag van augustus staat in Nijland traditiegetrouw in het teken van de Bonnemapartij, dit jaar de 40e editie.

,,Bouwvak of niet, op de eerste zaterdag van augustus is het tijd voor de Bonnemapartij. Kaatsers houden er rekening mee", vertelt Nijlander Ype Bonnema.

De Bonnemapartij is in de federatie Sneek en omstreken uitgegroeid tot een befaamde kaatspartij, die nog altijd op veel deelname kan rekenen. in 2018 stonden er 30 parturen op de wedstrijdlijst. Nu dit jaar de 40ste editie op het programma staat, hopen de Bonnema's dat aantal te overtreffen. ,,Bij het 25-jarig jubileum hadden we 37 parturen", aldus Ype.

De partij is de laatste jaren verbonden met Nijland, maar is ooit opgericht in buurdorp Folsgare. Pas na een paar jaar werd de partij overgeheveld naar Nijland. Siem Bonnema miste in al die jaren geen enkele editie. Jarenlang kaatste hij zelf mee, de laatste edities houdt hij samen met Evert de Boer de wedstrijdlijsten bij.

De prijsuitreiking vond jarenlang plaats in café De Herberch. De Nijlander dorpskroeg werd tussen 1988 en 1998 gerund door Ype Bonnema. ,,De kroeg zat dan altijd stampvol", aldus de inmiddels in Oosterbierum woonachtige Ype, die een neef is van zijn Nijlander naamgenoot. De laatste jaren vindt de prijsuitreiking op het veld plaats.

Al vanaf de eerste omloop wordt er om de prijzen gekaatst. Zodra de toeter klinkt, zijn er prijzen voor zitballen en bovenslagen te verdienen

Wat de Bonnema's betreft is de komende editie zeker niet de laatste. ,,Zolang kaatsers zich blijven aanmelden, gaan wij door met het organiseren van deze partij", besluit Harry Bonnema.