Friese merries strijden om titel op Concours Hippique Rijs

BALK - De 74e editie van Concours Hippique Rijs op zaterdag 3 augustus zal dit jaar voor een deel in het teken staan van het bijzonder fraaie kampioenschap Friese merries voor de sjees. Daar waar plaatselijke favoriet Hendrik Eppinga uit Oudemirdum de afgelopen vier jaar deze titel aaneengesloten won met eerst de bijzonder talentvolle Ytsjen van Jelle Bouma uit Nijland en vorig jaar met Elisabeth M. van de rijder zelf, zal het dit jaar een hele open strijd worden.

Titelverdedigster Elisabeth M. zal zeker haar verworven titel met hand en tand verdedigen, maar in de Zuidwesthoek van Friesland huist meer talent. Zo zal Pieter Okkema uit Witmarsum het zeker niet nalaten zijn sterke troef Joce Femke van de Noeste Hoeve in te zetten. Onlangs werd deze modelmerrie al kampioen voor de vierwielige showwagen met Nadia den Hollander aan de leidsels in de noordelijke damesklasse.

Wie er zeker ook alles aan zal doen zich zo optimaal mogelijk te presenteren is Jelle van der Weide uit Tjerkwerd met Jilkjen van de Weidhoeve. Deze merrie is een dochter van de reeds genoemde meervoudig kampioene Ytsjen. ,,Rijden met Jilkjen op ons thuisconcours is fantastisch” zegt de enthousiast van der Weide. Ook vanuit Hindeloopen komt inbreng in dit mooie kampioenschap. Gerben de Vries zal met eigen fokproduct Boukje fan Hylpen proberen uit te vinden hoe haar talenten in de groep vorm gaan krijgen.

Niet alleen de Friese tuigpaarden hebben een kampioenspodium op CH Rijs gekregen. Ook de tuigpaardrijders en hackneyrijders binden de strijd aan om de felbegeerde eresjerpen. Bij de hackneys zal dit gebeuren in de damesklasse en bij de tuigpaarden wordt het kampioenschap randem verreden. Deze ontzettend moeilijke discipline, met maar liefst drie paarden recht voor elkaar voor de tweewielige showwagen vergt een grote concentratie van een ieder. Het beheersen van het rijden van een randem is niet te vergelijken met het rijden van een enkelspan en daarnaast heb je drie paarden nodig die goed op elkaar ingespeeld zijn en waarbij het voorste paard goed voorwaarts durft te gaan. Als alles dan loopt, dan is het een lust voor het oog.

Nieuwe jeugdrubriek

Aan de voet van een jubileumjaar zal de programmering van CH Rijs grotendeels gelijk zijn aan voorgaande jaren met wederom de Mijl van Rijs als één van de hoogtepunten maar zeker ook weer het Speel uw Spel onder de springruiters. Nieuw dit jaar is de jeugdrubriek voor jongeren tot en met 15 jaar, welke onder begeleiding van een volwassene alvast mogen proeven aan de aangespannen sport. Wat is er nu mooier dan hetzelfde te kunnen doen als hun grote voorbeelden. De jeugdrubriek op CH Rijs omvat een variatie aan leeftijden en paarden maar met allemaal één doel: net zo goed worden als de kampioenen bij de grote mensen.

Naast de tuigsport en springsport biedt CH Rijs ook het podium voor de finale van de Horses2Fly/KFPS outdoormencompetitie. Rijders hebben in enkele selectiewedstrijden vooraf al moeten uitmaken wie tot de finalisten behoren en men kan dan in de verschillende klassen ook de beste combinaties verwachten. In een doorlopend programma van 08.30 tot 17.30 uur kan jong en oud zich een hele dag vol vitamine paard gieten. Is het niet langs de hoofdring, de springpiste op gras of de menbanen dan kan het wel in het kinderdorp alwaar weer de meest schattige ponycycles klaarstaan om de jongste een hele dag te vermaken.

Meer informatie over het concours is te vinden op www.ch-rijs.nl