Vissers met Bruintje-game in actie tegen windparken op zee

Met een petitie en een online game komen de Noordzeevissers in actie tegen nieuwe windparkplannen op zee.

Vissen en zeedieren raken de weg kwijt, vrezen zij. En daardoor verliezen de vissers hun broodwinning.

Ze zijn verenigd in de stichting Eendracht maakt Kracht (EMK). Vandaag lanceren de vissers een petitie. Het is alarmfase één, stellen zij. ,,Er blijft niet veel ruimte meer over om nog te vissen en vissen zullen verdwijnen als de zeebodem straks vol staat met windmolens.''

Overheid, politiek en industrie negeren volgens EMK de negatieve effecten van de windparken. Extreem lage infrasonore geluiden van ronddraaiende wieken maken vissen en andere organismen van slag.

Hetzelfde geldt voor alle trillingen tijdens de bouw van de windmolens. Door de komst van grote parken stijgt het risico op aanvaringen en andere rampen. Verder veroorzaken de kabels om de stroom te transporteren elektromagnetische straling. Vissoorten als haaien en roggen zijn hier ,,uiterst gevoelig'' voor.

Bruintje de bruinvis op zoek naar voedsel

Met een game kan groot en klein het toekomstige gevaar ervaren. Bruintje de bruinvis gaat in het spel op zoek naar voedsel tussen de windmolens. Onderweg komt hij allemaal obstakels tegen, zoals klappen door het heien en elektromagnetische straling. Een bruinvis die binnen een straal van 1,8 kilometer rond het heien zwemt kan doof worden, stelt EMK.

Klik hier om het spel te spelen en ontdek hoe moeilijk vissen het kunnen krijgen in een Noordzee met windmolens.