Wandelend en fietsend langs kunst in kerken

Een begeleide wandel- en fietstocht voert zaterdag vanuit Deinum langs zeven kerken en acht schilderijen. Dat gebeurt vanaf 13.30 uur in het kader van Tsjerkepaad en kunst in kerken.

Onder leiding van Adri Terlouw en Hinke Post, theologen en kunstliefhebbers, worden kerken in Deinum, Blessum, Leons, Baard, Winsum, Easterlittens, Winsum en Boksum bezocht. Tussen 2012 en 2018 zijn voor die godshuizen zeven werken van Giovanni Dalessi aangekocht. In 2013 maakte hij voor iedere kerk een schilderij van de patroonheilige. Zeven Friese dichters maakten bij elk van de werken een bijpassend gedicht.

Het achtste schilderij is van Frans Franciscus en hangt in de kerk van Boksum. Het gaat om uit zijn serie over de zeven werken van barmharigheid. Het toont de ontmoeting van Christus met de Emmausgangers.

Dalessi en Franciscus zijn hoog aangeschreven als hedendaagse figuratieve kunstenaars. Hun werk hangt in musea in binnen- en buitenland.

Wie aan de tocht mee wil doen, kan informatie hierover vinden op www.zevenkerken.nl. Deelname kost 7,50 euro, inclusief een boekje met foto's en beschrijvingen van de schilderijen en de gedichten.