FOTO’S | Bolsward heeft een stadsstrand

BOLSWARD De uitvoering was in een ochtend gerealiseerd, de aanloop duurde twee jaar, maar Bolsward heeft een strand. Aan de zuidkant van de stad, langs de Workumertrekvaart, ligt sinds zaterdagochtend een strook zand.

Snoeien, kappen, maaien, ploeteren, wroeten: in no-time werd de oever geëgaliseerd en klaargemaakt. Niet veel later werd twintig kuub zand gestort, verdeeld over een breedte van tien meter.

,,Dit is toch prachtig?” Auck Couperus loopt de hele ochtend met een glimlach rond. Zij nam twee jaar geleden het initiatief voor het stadsstrand. ,,Om Bolsward een beetje mooier te maken”, is altijd de achterliggende gedachte geweest. Vanuit stichting Tsjillen werd een werkgroep opgezet, maar daar kwamen weinig resultaten uit. ,,Toen hebben wij het teruggepakt”, vertelt mede-initiator Doet Boermans.

Wat volgde was een zoektocht naar een geschikte locatie. ,,We wilden het eerst op de plek doen waar ooit het buitenzwembad was, maar daar was de waterkwaliteit niet goed”, legt Couperus uit. ,,En we willen voorkomen dat de kinderen in het gevaarlijke Kruiswater zwemmen”, vult Boermans aan. ,,Daar komen de boten van vier kanten.”

In samenspraak met de gemeente kwam de locatie langs de Workumertrekvaart naar voren. Ook de provincie en Wetterskip Fryslân stemden in. Die laatste partij trok aan het begin van de week nog aan de bel. Couperus: ,,Toen dacht ik: daar gaan we..” Dat bleek mee te vallen. De enige eis vanuit het Wetterskip was dat het zwemwater tien meter uit de vaarweg zou komen. Het zwemgebied is met een ballenlijn afgebakend. ,,Die kregen we van zwembad De Rolpeal in Workum”, glundert Couperus.

Het doet haar goed dat het burgerinitiatief zo omarmd wordt. Van shovels en scheppen tot gesponsorde kroketten: van alle kanten kwam hulp. ,,We hebben eigenlijk niemand gehad die zei: daar moeten we even over nadenken”, beaamt Boermans.

Het strand wordt vooralsnog gedoogd door de gemeente Súdwest-Fryslân en geldt als soort proef. Door die gedoogconstructie is de gemeente niet verantwoordelijk. Na de zomer volgt een evaluatie en in november moet het strand weer weg zijn.

Daarom hopen de initiatiefnemers op de goede wil van de Bolswarders. Voor de zekerheid is wel een bord met gedragsregels neergezet.

,,Ik hoop dat de gemeente ziet dat de kinderen bij het gevaarlijke Kruiswater weggaan en dat dit een mooie plek wordt voor de jeugd en ook de ouders”, spreekt Couperus haar wens uit. ,,Het is echt bedoeld om Bolsward mooier te maken.”