Huizen met een verhaal

BLAUWHUIS In de Gerben Rypma Keamer van café de Freonskip in Blauwhuis is een tentoonstelling Huizen met een verhaal met twaalf unieke verhalen uit de buurt van Blauhús ingericht. De expositie is tot en met 13 oktober te bezoeken.

Het gaat om huizen zoals de ouderlijke woning van Sibbele Hylkema, die begin jaren zestig als Franciscaan naar de Missie in Nederlands Nieuw-Guinea vertrok. Hoe het Senserhuis aan de Hemdyk bij een publieke verkoping in 1837 in handen kwam van een rijke katholieke boer. Of waarom een boerderij na de watersnoodramp van 1825 de naam Meervliet kreeg.

Bij sommige verhalen is een boek uitgebracht, die liggen op de leestafel of zijn te koop. Voor nieuwe verhalen is er een schrijftafel en brievenbus.

De organiserende Gerben Rypma Stichting zegt: ,,Elk huis heeft verhalen. Spannende, verdrietige, indrukwekkende, mooie of misschien soms saaie gebeurtenissen. Immers één ding is zeker, ieder huis heeft wel een verhaal dat het vertellen waard is”.

De Gerben Rypma Keamer in De Freonskip is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 20.00 uur en op zondag van 14.00 tot 20.00 uur