Drie vrienden skeeleren Elfstedentocht voor goed doel, topschaatsers skeeleren mee

Drie kameraden doen 6 juli een poging om de Elfstedentocht op skeelers te volbrengen. Daarmee willen ze geld ophalen voor de Stichting Care for Gambia. Een aantal Nederlandse topschaatsers, onder wie Jorrit Bergsma en Yvonne Nauta uit Uitwellingerga, zullen delen van de tocht meeskeeleren.

De oprichters van de stichting Care for Gambia zijn Nico en Corry Veldman uit Haskerdijken. Nico Veldman (72) is ook de initiatiefnemer van de Elfstedenskeelertocht.

Veldman heeft drie keer de Elfstedentocht op schaatsen volbracht en zou die graag nog een keer willen schaatsen. Omdat er sinds 1997 geen Elfstedentocht meer is geweest, heeft hij de Elfstedentocht op skeelers bedacht, die hij met twee kameraden uit Zwitserland en Duitsland gaat skeeleren.

Aan het skeelerevenement doen verschillende bekende schaatsers mee. Jorrit Bergsma haakt in Bolsward aan. Langebaanschaatssters Yvonne Nauta en Margot Boer, en shorttracker Daan Breeuwsma zullen het laatste en zwaarste deel meedoen, om de deelnemers over de streep te trekken.

De skeelertocht begint in Goutum en eindigt in de Blokhuispoort in Leeuwarden. Het startschot wordt 's ochtends om 5.00 uur gegeven door oud-schaatser en olympisch kampioen Ids Postma. De deelnemers verwachten rond 19.00 uur aan te komen in Leeuwarden.