Tjerkwerd enthousiast over kunstwerk Elfstedentocht

TJERKWERD Kunstenaar Pieter Jan Stallen presenteerde vrijdag in het Waltahûs in Tjerkwerd het ontwerp voor zijn kunstwerk ‘Fyftjin en Fierder’ aan de dorpelingen.

Dit werd enthousiast ontvangen. Stallen gaat de dorpelingen ook bij de uitvoering van het kunstwerk, mocht deze er komen, betrekken. Ze mogen model staan voor de silhouetten van de toeschouwers bij de tochten van de vorige eeuw. ,,Leuk toch als je straks kunt zeggen ‘kijk, die daar, dat ben ik’ , dan gaat het wel écht bij Tjerkwerd horen”, aldus Stallen.

Boven Tjerkwerd, zo halverwege de route, ligt volgens de kunstenaar de mooiste locatie voor de 15 silhouetten waarmee hij het trotse verleden van de 15 tochten wil verbeelden: aan de weidse noordkant van het dorp 14 toeschouwers die een eenzame schaatser aanmoedigen die begint aan ‘de hel van het Noorden’.

Sommigen als fotograaf uit die tijd. Het enthousiasme van de bewoners van Tjerkwerd werd nog groter toen Stallen liet weten dat hij hoopt dat juist dié eenzame schaatser het kunstwerk komt onthullen: W.A. van Buren, want het silhouet voor ‘86 is het silhouet van de toen 18-jarige koning.

Een stuk verderop bij de brug in het dorp komt het silhouet te staan van een vader met kind op zijn schouders. Allebei hoopvol in de verte kijkend. Met dat beeld koppelt de kunstenaar het trotse verleden aan de toekomst van de Elfstedentocht: Fyftjin en Fierder.

De eerstvolgende tocht wordt dan mogelijk ‘Fierder’ gesymboliseerd door een silhouet met ‘selfie’.

De Werkgroep Cultuur Tjerkwerd wil nu graag eerst, samen met de kunstenaar, gaan praten met de gemeente hoe Fyftjin en Fierder in alle plannen voor 2020 kan passen. Want 2020 is het 111e jaar na de eerste Elfstedentocht.

Het kunstwerk zal door crowdfunding (voorjaar 2020) worden betaald, uitgebreid met één of twee stakeholders, top-bedrijven in de gemeente, zo is het voornemen. ,,Dat gaat zeker lukken. Iedereen wil dat de Elfstedentocht toekomst heeft”, zegt Stallen.

Hij gaat nu zelf eerst verder ontwerpen en werken aan de nodige vergunningen van gemeente, Waterschap en Provincie. En uiteraard aan de opening door Willem Alexander. ,,Er zit nu vast nog wel een gaatje in zijn agenda voor november volgend jaar. Het wordt gewoon een feest.”