Rayonhoofd Stavoren over groot meezwem-evenement: ‘Het zal wel een mooi circus worden’

STAVOREN ,,Het zal wel een mooi circus worden”, lacht Pieter Visser. Het rayonhoofd van Stavoren doelt op de doorkomst van Maarten van der Weijden door ‘zijn’ stad. Stavoren is tevens de plek waar een groot meezwemevenement georganiseerd wordt. Bovendien zendt de NOS live uit. ,,Die komen ook met een man of veertig.”

De verwachting is dat Van der Weijden zaterdagmiddag rond twee uur door Stavoren komt voor zijn tweede poging de Elfstedentocht zwemmend af te leggen. Rond die tijd gaan ook de meezwemmers het water in om 2 kilometer achter de Olympisch kampioen aan te zwemmen. ‘s Ochtends is er ruimte voor deelnemers die 500 meter van de route willen participeren.

Vorig jaar viel een dergelijke actie letterlijk in het water: door blauwalg op verschillende plekken in de provincie en de aanwezigheid van de e-coli-bacterie in het water werd op advies van de GGD en Wetterskip Fryslân besloten de cityswims af te gelasten. Gezondheidsrisico’s konden niet worden uitgesloten.

Dit jaar is voor een andere opzet gekozen. Een groep van 111 geoefende zwemmers vergezelt Van der Weijden in alle elf steden 2 kilometer lang om zo in totaal 22 kilometer af te leggen.

Het water in Stavoren is voor ‘iedereen’ toegankelijk. Rayonhoofd Visser denkt te weten waarom voor deze plaats is gekozen door de Maarten van der Weijden Foundation. ,,Wij kunnen schoon water vanuit het IJsselmeer aanvoeren. De kans dat het hier misgaat is klein.” De oude sluis in de haven van Stavoren staat om die reden al twee weken open.

Volgens een woordvoerder van de Maarten van der Weijden Foundation geldt Stavoren volgens de zwemmer als ,,de beste en mooiste locatie waar vanaf het begin af aan naar gekeken is.” Ook zij noemt de mogelijkheid tot doorspoelen met IJsselmeerwater als pluspunt. ,,Dit betekent dat de kans op eventuele afgelasting minimaal is. Stavoren als locatie was eigenlijk gelijk al duidelijk.”

Visser heeft nog een extra reden: ,,Het is hier logistiek gezien overzichtelijk”. Hij heeft geen idee wat er qua publieke belangstelling op het evenement afkomt, maar voor de zekerheid heeft de boer vijf hectare van zijn land beschikbaar gesteld als parkeerterrein.

Ook de parkeerplaats waar de veerboot naar Enkhuizen vertrekt is beschikbaar voor zwemgasten en publiek. Reizigers die de oversteek maken, moeten hun auto stallen op het industrieterrein.

,,En als het te druk wordt zetten we gewoon een brug open”, besluit het rayonhoofd lachend.

Meezwemmers

80 personen hebben de verplichte testdagen doorstaan en zwemmen in alle steden mee. In Stavoren zwemmen 309 zwemmers 2 km en 147 zwemmers 500m.

Er komen nog wat late aanmelders bij momenteel, dus de aantallen gaan nog iets omhoog, zo laat de organisatie weten.

Yme Gietema.