Bolstjurrich: gemengde gevoelens bij jubileumeditie

BOLSWARD Voor de organisatie van Bolstjurrich wordt het komende straatfestival er één met gemengde gevoelens. Enerzijds is het de 25e editie en komen er meer acts dan ooit, anderzijds kleeft er een bijzonder trieste bijsmaak aan de hele voorbereiding. In mei overleed bestuurslid Jan de Vries aan kanker.

,,Dat is een zwarte rand”, vindt nieuwkomer Wouter Galama. ,,Hij was er nog maar een korte tijd bij, maar hij heeft voor een professionaliseringsslag gezorgd. Daarin was hij de katalysator”, prijst Jesmer Kuiper zijn voormalig medebestuurder. ,,De beeldvorming en huisstijl, dat is zijn werk. Hij was erg fanatiek.” Tijdens het straatfestival zal De Vries op subtiele wijze herdacht worden.

Het feest gaat echter door. Voor de jubileumeditie van Bolstjurrich werkt het bestuur met een verhoogd budget. ,,Dat hebben we gespaard”, is de simpele uitleg. ,,Dat hadden we eigenlijk bedoeld voor vorig jaar, tijdens het Culturele Hoofdstadjaar, maar toen hebben we er niks mee gedaan.”

Grote blikvanger is dit jaar de Steamroadsters, een gezelschap dat zich voortbeweegt op bijzondere stoommachines. Een metershoge eenwieler bijvoorbeeld, of een groot tandwiel waarin de bestuurder zelfs om zijn eigen as draait.

Het festivalterrein strekt zich uit over de hele binnenstad, met het Marktplein als centrale plaats. In totaal zijn er dertig verschillende toneelvoorstellingen, theatershows of andere optredens. Op muzikaal gebied staan nog eens zeven bands geprogrammeerd. Hierbij is het trio ‘Johnny en the Gangsters of Love’ een opvallende verschijning. Zij komen aanscheuren in hun blauwe Chevrolet Impala en gebruiken deze auto ook als hun ‘podium’ om na hun set weer met piepende banden te vertrekken. De muzikale uitsmijter -tevens afsluiter van het festival- komt van de Utrechtse feestband Mooi Weer op Straat.

Voor alle oud-bestuursleden wordt woensdag na de optocht een reünie gehouden. Een van de genodigden is Marcel de Vries, die 25 jaar geleden de eerste voorzitter was. ,,Eerst was het straatfestival onderdeel van Heamiel, toen was het relatief klein. 25 jaar geleden is dat losgetrokken en is er een aparte stichting opgericht. Er zat nog wel iemand van het Heamielcomité in de stichting, maar verder niet.”

Er moest ook een nieuwe naam komen, zo was de gedachte. En dus schreef het bestuur een prijsvraag uit. De inzending Bolsstjurrich -eerst nog met dubbel s, nu is dat veranderd- werd unaniem gekozen.

Door de jaren heen kreeg het festival een eigen smoel. ,,We hebben mensen er bij gevraagd en langzaam iets opgebouwd. In onze tijd gingen we voor veel spektakel, grote acts. We waren heel visueel ingesteld: er was veel te zien.”

Langzamerhand kwam daar meer theater bij. ,,Voor het nieuwe bestuur is dat de hoofdmoot.” Na 14 jaar zwaaide De Vries af als voorzitter. ,,Toen kwam er een heel nieuw bestuur met een heel nieuw karakter. Dat is mooi.”

Zonder al te kritisch te zijn, spreekt De Vries zijn hoop uit ,,dat ze niet doorslaan in het experimentele”. ,,Het zijn niet allemaal theaterliefhebbers. Aan de andere kant: je hoeft ook niet alles te begrijpen.”

En of het festival de komende jaren een blijvertje is op de agenda? De Vries is er van overtuigd. ,,Het leeft echt in Bolsward.”

Bolstjurrich is dit jaar op 29 juni. Het volledige programma is te vinden op bolstjurrich.nl.

Yme Gietema.